Ambulanssimoguli on palomieskirjailija Marko Partasen elämänkertateos ambulansseja valmistavan Profile Vehiclesin keulahahmo Marko Revosta.

Heti kirjan ensimmäiset sivut tempaavat lukijansa mukaan bisnesmaailman hektisyyteen ja herättävät uteliaisuuden tulevista tapahtumista. Seuraavassa luvussa ollaankin jo ajassa, jolloin Marko Repoa ei vielä ollut. Lähes elokuvamainen kuvaus Revon vanhempien ensikohtaamisesta on kaunista luettavaa. Tämän jälkeen kirja etenee kronologisessa järjestyksessä lapsuudesta ja nuoruudesta nykyhetkeen melko yksityiskohtaisella ja hyvin mielenkiintoisella kerronnalla.

Kirjailija käy läpi Revon kertomana uran vaiheita onnistumisineen ja epäonnistumisineen, mutta käsittelee laajasti myös yksityiselämän vaiheita. Metsästys, luonto ja musiikki ovat tärkeitä asioita Revon yksityiselämässä.

Elämäkerta kuvaa päähenkilönsä mutterinlajittelijasta suuren kansainvälisesti toimivan konsernin huippujohtajaksi. Marko viihtyi tehtaalla vapaa-ajallaan ja sai kaikenlaisia tehtäviä suorittaakseen ja pääsi lopulta kisällinoppiin. Seuraavaksi hän alkoi tehdä ambulanssien teippauksia.

Kauppakoulun ja armeijan jälkeen Marko palasi tehtaalle töihin ja aloitti työt autolähettinä. Seuraava tehtävä oli osto- ja myyntireskontran hoitaminen ja ura eteni talousjohtajaksi. Markoa kiinnostivat kuitenkin enemmän myyntihommat, joissa hän oli aktiivisesti mukana. Toiminta laajeni ulkomaille. Tehtiin merkittäviä kauppoja mm. Saudi-Arabiaan ja Thaimaahan.

Marko Revon ja liikekumppaneiden ideat ja jaksaminen vaikuttavat jopa lähentelevän hypomaanisuutta. Mutta juuri tällaiset persoonat voivatkin saada merkittäviä asioita aikaiseksi, kunhan vain kaikki ei vesity romahtamiseen.

Luin kirjaa aivan erityisestä, henkilökohtaisesta näkökulmasta. Sen lisäksi, että olen vuosikymmenet työskennellyt Profile Vehiclesin ambulansseissa, olen myös vieraillut kahdesti tehtaalla ja tavannut kirjan henkilöitä ja saanut nauttia heidän vieraanvaraisuudestaan. Vierailut menivät juuri samalla kaavalla, kuin mitä kirjassa kerrotaan.

Suosittelen kirjaa erityisesti pitkän linjan ensihoitajille, jotka ovat Marko Revon lailla kasvaneet oppipojasta kisällivaiheen kautta mestareiksi ja asiantuntijoiksi. Kirja kertoo juuri siitä näkymättömästä veden pinnan alla olevasta jäävuoren osasta, joka kannattelee pinnan yläpuolella kelluvaa jäävuoren huippua. Ensihoidossa jäävuoren huippu on näkyvä toiminta kentällä. Mutta ilman näkymätöntä, kooltaan moninkertaista, veden alla olevaa osaa ei näkyvä toiminta olisi mahdollista.

Kirjan luettuasi ja seuraavan kerran noustessasi tutuin raidoin kuvioituun ambulanssiin, uskoisin, että työvälineesi ei ole enää pelkästään aikoinaan asemalle vanhan tilalle ilmestynyt, jostain tehtaalta tullut uusi ambulanssi, vaan senkin takana on elämäntarina.

 

TEKSTI MARTTI AHOKAS