Näläntappoase kertoo auttajien ruokabravuureista. Lapin pelastuslaitoksen palomiehen ja poronomistajan Tuomas Kvistin bravuuri on poronliha ja Lapin ukon keitto.

Poronomistajat merkitsevät karjansa eläimen korviin tehtävillä poromerkeillä. Suvussamme on ollut tapana, että pojat saavat oman poromerkin heti syntymälahjaksi. Jatkoin perinnettä, kun oma poikani tuli vuoden ikäiseksi. Hän sai lahjaksi omalla merkillään merkityn poron. Poika on poronomistaja jo viidennessä sukupolvessa mutta isäni kaltaisia täysiverisiä poromiehiä emme poikani kanssa ole, sillä porotalous ei ole pääelinkeinomme.

Kasvatamme poroja Ylitornion Lohijärven paliskunnassa, joka on maamme eteläisimpiä poronhoitoalueita. Poro on rauhallinen ja älykäs eläin, joka leimautuu ihmiseen. Perheellemme poro on lemmikki, elinkeino ja elämäntapa. Isäni on tuonut niitä kasvattamalla meille jokapäiväisen ruuan pöytään.

Poronliha on vähärasvainen ja aito luonnon tuote, mikä näin terveysbuumien aikakaudella lisää sen suosiota. Naudanlihaan verrattuna poro on voimakkaamman makuista ja parhaimmillaan se on pihvinä tai käristyksenä. Oma bravuurini on kuitenkin Lapin ukon keitto, sillä meillä juhla ei ole juhla, jos siellä ei tarjoilla ”käristyskeittoa”. Sitä on helppo valmistaa vaikka isommallekin porukalle. Lapin ukon keitto on tunnettu ruoka, me tapaamme tuunata sen leipäjuustokuutioilla.

 

Lapin ukon keitto 

700 g poronkäristyslihaa
5 ml suolaa
150 g sipulia
7,5 dl vettä
2,5 dl kermaa
1 kpl lihaliemikuutio
500g perunoita suikaleina
500 g kasvissuikaleita
250g viherpippurisulatejuustoa
100-300g leipäjuustoa kuutioina

Ruskista poronkäristysliha pannulla ja kuullota pilkottu sipuli. Mausta suolalla.
Kaada lihat ja sipuli kattilaan, lisää joukkoon lihaliemi, peruna- ja kasvissuikaleet.
Sulata juusto kerman sekaan ja lisää se kattilaan. Keitto on valmis, kun peruna ja kasvikset ovat kypsiä. Lisää halutessasi ruohosipulia, rakuunaa ja persiljaa.

 

TEKSTI TUOMAS KVIST

Kerro oma tai kollegan bravuuri toimitukselle.