• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Päivi auttaa sota-alueilla

Kirkon Ulkomaanapu lähetti psykoterapeutti Päivi Muman Länsi-Afrikan aluetoimiston johtajaksi Liberiaan, jossa on sodittu paljon. Viime tammikuussa Muma evakuoitiin Gazasta pommitusten alta, mutta hän ehti saada työnsä tehtyä.

 Gaza on Kirkkonummen kunnan kokoinen aidattu alue Israelissa. Siellä asuu 1,6 miljoonaa ihmistä. Israelilaiset pitävät Gazaa vallassaan ja estävät avun ja liikenteen pääsyä sinne. Alueella on sota, jossa pommitukset seuraavat toisiaan. Gazan pitävät hengissä maanalaiset tunnelit, joita pitkin epävirallinen apu kulkee. Tunnelien toiminta on loppumassa, koska Egyptin rajan tuntumaan Rafaan on rakennettu 20 metriä maan alle ylettyvä teräsmuuri.

- Gaza oli ehdottomasti kovin keikka, tsunamiakin kovempi. Lähdin sinne parin päivän varoitusajalla ja kesti vuoden kunnes ehdin siirtämään psykososiaalisen ohjelman paikallisille, Muma kertoo.
Hän odotti Israelin sisäministeriöltä viisi viikkoa sisäänmenolupaa Gazaan, ja hän pääsi alueelle ensimmäisten ulkomaalaisten joukossa.
- Uskon, että oli tärkeää, että paikallinen ortodoksikirkko anoi pääsyäni sinne. Asia junailtiin Act Alliancen, kirkollisten avustusjärjestöjen keskuudessa.

Psykososiaalisen tuen opetusta

Päivi Muma asui Israelin puolella Jerusalemissa, mutta työskenteli arkipäivät Gazassa. Hänen tehtävänään oli järjestää Act Alliancen, kirkollisten järjestöjen noin 200 työntekijälle, heidän potilailleen ja asiakkailleen psykososiaalinen ohjelma. Järjestöihin kuului sairaala, klinikoita, kurssikeskuksia ja kouluja. Apu suunnattiin naisille ja lapsille. Lapsia Gazassa on yli puolet väestöstä. Ennen sisäänpääsyä Gazaan työ aloitettiin Skypellä ja puhelimella Jerusalemista käsin.

- Lähtötilanne oli hankala. Paikalliset tiesivät vähän psykososiaalisesta tuesta ja mielenterveydestä. Ensimmäisen oppitunnin jälkeen kaikilla oli mielenterveys, mikä oli hyvä lähtökohta lisäoppimiselle, Muma kertoo.
Hänen tehtävänsä oli opastaa miten selviytyä sodasta, joka oli käynnissä ja opettaa kriisikestävyyttä. Vertaisryhmissä näyteltiin, piirrettiin, tarinoitiin ja laulettiin. Ensimmäisenä koulutettiin 17 hengen ryhmä, joka teki aiheesta opaskirjan. Heidän tehtävänsä oli myös kouluttaa ja viedä tietoa eteenpäin.
Puolen vuoden kuluttua alkoi varsinainen potilastyö paikallisten tekemänä ja Muma sai paikallisen kollegan. Aliravittujen lasten klinikka saatiin pommitusten jäljiltä toimintaan ja kouluista tehtiin käyntejä koteihin. Organisaatioiden henkilöstöt ryhtyivät pitämään toisilleen defusingia.

 Seuraavaksi Liberiaan

 Päivi Muma ehti olla Suomessa vain  kolme kuukautta kun Kirkon Ulkomaanapu teki uuden tarjouksen, josta hän ei voinut kieltäytyä. Länsi-Afrikan aluejohtajan työssä ei keskitytä pelkkään psykososiaaliseen tukeen, vaan kaikkeen auttamiseen kuten esimerkiksi työllistämiseen ja uusien työpaikkojen luontiin.
- Otan mielenkiinnolla Liberian tehtävän vastaan. Joudun sen vuoksi irtisanoutumaan erikoisasiantuntijan virastani Vantaalta, Muma sanoo.

 Kirkko auttaa

 Kirkon Ulkomaanapu -säätiö (KUA) on Suomen toiseksi suurin katastrofiavun antaja ja suurin kehitystyöjärjestö. Ulkoministeriö, seurakunnat ja yksityiset lahjoittajat rahoittavat sen toimintaa. KUA auttaa yli 30 maassa, kaikkein köyhimmissä kohteissa. Viime vuonna se käytti avustustoimintaansa 21,8 M€, mikä on 85% varoista. Hallintokulujen osuus on 15%.

Teksti Marko Partanen
Juttu on julkaistu Systole 3/2010 -lehdessä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.