• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Psykososiaalinen tuki - uhrien perustarpeisiin

   Päivi Muma luennoi Valtakunnallisilla Suuronnettomuuspäivillä psykososiaalisesta tuesta. Se on lakisääteistä viranomaisten yhteistyössä antamaa tukea, mutta sitä osataan Suomessa vielä kovin vaihtelevasti.

 

Erään kerrostalopalon jälkeen kerhohuoneeseen evakuoitu väki luovutettiin Mumalle keskellä yötä. Vastassa oli erimaalaisten ihmisten lisäksi koiria, kissoja ja pupuja.
Mumalta kesti hetken ennen kuin hän sai paikalle lisää sosiaali- ja kriisipäivystyksen väkeä.
- Yleensä ensimmäisenä onnettomuuspaikalta poistuu palokunta, sitten ensihoitajat ja poliisi, lopulta me jäämme sinne ihmisten luokse ainoana auttajana, Muma sanoo.

Psykososiaalinen tuki on lääkintäjohtoinen, mutta se on aina alisteinen tilannetta johtavalle viranomaiselle. Tuen on oltava suunnitelmallista, osaavaa ja sitä on saatava paikalliselta, alueelliselta ja valtakunnalliselta tasolta.
- Apu alkaa heti onnettomuushetkestä, ei tunnin päästä, Muma linjaa.

Hyvin ja huonosti

Huono esimerkki psykososiaalisen tuen onnistumisesta on Sello, jonne auttajat saivat hälytyksen vasta tunnin kuluttua tapahtuneesta. Jos hälytys ei toimi, niin koko työstä ei tule mitään. Vantaalla taas ketjukolarien aikaan kriisikeskus hälytti valmiuteen yli sata auttajaa, mutta autettavia tuli vain yksi. Ongelmana oli tilanteen hahmottaminen ja viranomaisten yhteistyö.
Hyviä esimerkkejä tuen onnistumisesta löytyy tsunamin yhteydestä. Kriisityöntekijät viettivät lentokentällä aikaa vanhempansa kadottaneiden lasten kanssa kännykkämatopelejä pelaillen. Toisaalta he ottivat vastuun lapsista, jotka palasivat Suomeen vanhempansa hukanneena, vieraan ihmisen saattamana. Saattajalle vakuutettiin, että lapsi on turvassa ja että saattaja on tehnyt työnsä. Hänet vapautettiin kotimatkalle ja ohjattiin tuen piiriin.

- Lastensuojelu on tärkein työmme sosiaali- ja kriisipäivystyksessä, Muma sanoo.

Hänen mukaansa tilanteita hoidettaessa on ongelmana se, miten kaikki osapuolet saadaan tekemään oikeita juttuja oikeaan aikaan.

Teksti Marko Partanen
Juttu on julkaistu Systole 3/2010 -lehdessä.Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.