• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Aarne & Dave, Sissos sentään

Dave perheineen laskeutui charter-lennon mukana kreikkalaiselle Sissoksen saarelle. Lomavuoro peruskyytimiehellä oli luonnollisesti syyskuussa, sillä hän oli ollut soittovapaalla silloin, kun lomista sai esittää toiveita.

Loman avauspäivän status oli +9 ja parikymmentä metriä sekunnissa pohjoistuulta maustettuna vaakasuoralla piiskasateella. Oli kylmä kuin HK:n pakastamolla sillä erotuksella, että kesälomasäässä räkä juoksi.
Äkkilähtö Sissokselle oli enemmän kuin perusteltu. Tyttären vasta voitettu korvatulehdus oli hyvä uutinen, mutta vaimon sinnikkäänoloinen VTI kalvoi. Davella olo oli hyvä lukuunottamatta kroonista prostatiittia. Hän oli varma, että se pysyisi kurissa ouzolla ja Mythoksella.
Oy Tasomatkat Ab:n bussissa opas jakoi kohde-esitteet. Sissoksella on sama hätänumero kuin kotonakin, mutta silti ambulanssille, palokunnalle, poliisille ja taksille on omat suorat numerot. Eipä se auto kotimaassakaan 112:sta aina nopeasti lähde - ja parempi onkin, Dave miettii.
Oppaan lapuista selviää myös Sissoksen kylätohtorin yhteystiedot. Esittelyn mukaan kyläpuoskari on naistentautien erikoislääkäri Jorgos Panopoulos. Spesialiteetti on jotenkin arvattavissa myös tummankiharasta ruuhkatukasta. Daven vaimo alkoi lehdykkään tutustuttuaan viedä juttua siihen suuntaan, että tyttären korvat olisi hyvä vielä ennen altaalle menoa tarkistaa.

Panopoulokselle siis.
Vaimo jo kirjoittelikin Jorgoksen numeroa puhelimensa muistiin.
Laukut huoneeseen saatuaan hän lähti tyttärensä kanssa heti Panopouloksen pakeille. Davea meni prostatalääkkeelle terassille. Sen verran miestä Panopoulos korpesi, että tilasi kyselemättä riviin kolme bolusta. Lasit nenän alla eivät kauan pintojaan pitäneet. Ensimmäisten bolusten jälkeen tummat sukat alkoivat harmaantua. Dave pohti kiivaasti sitä, että huoneissa oli seikkaperäiset ohjeet tulipalon varalta: miten toimia erilaisissa palo- ja savuhavaintotilanteissa. Mutta jos sattuu onnettomuus tai sairauskohtaus, niin siitä ei oltu infottu mitenkään. Jopa pereusperuskyytijullin oli vaikea ymmärtää sitä.
Dave nosti neljännen kerran sormensa pystyyn baaritiskillä. - Same, hän sanoi. Samassa Aarne vaimoineen asteli tavernalle.

- Mitä sinä täällä teet? Aarne kysyi.
- Pikamatkalla.
- Sama täällä.
- Ai sullakin osui syksylle loma, Aarnen vaimo osallistuu keskusteluun.

Aarnen naama alkaa punoittaa muusta kuin auringosta tai alkoholista.
- Syntipukki istuu siinä, tuohtunut Aarne sanoo.
- Miten niin? Kollega vastaa.
- Olit soittovapaalla silloin, kun lomista sovittiin, ja ne sovittiin työpari kerrallaan. Mulla ei ollut paria, joten hävisin kättelyssä kyynärpäätaistelun.
Daven vaimo ja tytär palaavat Panopoulokselta ja osaavat tulla heti oikeaan kapakkaan, hotellia lähimpänä olevaan.
- Ai terve, mistä te olette tulossa, Aarnen vaimo tervehtii.
- Lääkäriltä...- Panopoulokselta, Dave keskeyttää.
- ...käytiin tarkistamassa työn korvat korvatulehduksen jälkeen ennen altaaseen menoa. Ja kyllä oli hyvä lääkäri. Antoi tämän esitteenkin.
Daven vaimo esittelee A4-neliväri mainosta, jossa kreikkalais-Jorgos hymyilee niin maireasti kuin itse Panopoulokselta olettaa saattaa.
- No onpas mies lukenut, ihan erikoislääkäri, Aarnen vaimokin innostuu. Minullakin on selkä krempannut, olisko lääkärikäynti täällä halvempi?
Dave ehdottaa vaimolleen, että käyttää tytärtään ainakin uimassa, ennen kuin lähtee vaivoineen uusiksi Panopoulokselle.
- Jos sinun täytyy mennä lääkäriin, niin minä voin lähteä tueksi, ehkä varaan itsekin ajan, kyllä se niin pätevältä kuulosti, Aarnen vaimo sanoo.

Kaksi kappaletta rintamasuuntia on kääntynyt jo baarista poispäin.
- Niin varmasti. Aarne toteaa.

- Äkkilähtö töissä tai lomalla, niin kimpassa mennään Aarne huokaa.
- Sissos sentään! Kollega kommentoi.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.