• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Itsemurhia vähennettävä – hallitus töihin

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri vaati heinäkuussa valtioneuvostoa toimiin itsemurhien ehkäisemiseksi.Brittiläinen lääketieteen julkaisu The Lancet kertoi talouskriisin lisänneen itsemurhien määrää myös Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan väitteelle ei kuitenkaan ole perusteita. Pekka Saurin mukaan Suomessa vähätellään isoja itsemurhalukuja.


Valtioneuvoston on käynnistettävä uusi itsemurhien ehkäisyprojekti, mikä tukeutuu kokemusasiantuntemukseen. Aikaisempaa ohjelmaa täydentämään tarvitaan psykiatrian asiantuntijoiden lisäksi erityisesti potilas- ja omaisjärjestöjen sekä poliisin, median ja sosiaalityön asiantuntemusta, Sauri vaatii.
Painopisteen on oltava sairastumisesta johtuvan köyhyyden torjunnassa sekä lähiyhteisöjen paremmassa huomioimisessa. Tällainen ohjelma ei maksa paljon, mutta se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä ja säästäisi läheiset surulta ja ahdistukselta, Sauri linjaa.
Itsemurhien huippuvuosi oli 1990, jolloin oman käden kautta kuoli yli 1500 ihmistä. Nykyään itsemurhia tehdään vuosittain noin tuhat. Joka toinen päivä vanhus tappaa itsensä. Joka vuosi noin 100 lasta ja nuorta (10-24 vuotiaita) tekee itsemurhan. Luvut eivät ole kymmenen viime vuoden aikana juuri muuttuneet.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.