Suuri palo

Kevään helteistä nauttiessani tuli mieleeni eräs keväinen aamu muutama vuosi sitten, kun olin työvuorossa. Olin elpymässä kiireisen keikkayön jälkeen lepotilassa, kun yhtäkkiä vilkkuvalot syttyivät aseman katossa ja torvipasuunat huusivat hälytyksen merkiksi. Tilanne oli varsin hätkähdyttävä kokemus.

Oma virvekapulani ei kuitenkaan aloittanut heleää piipitystään tämän kaiken tahdissa, joten seurailin vain korvakuulolla, miten aseman käytävä täyttyi palomiesten jykevän tömähtelevistä, kiirehtivistä askelista. Lähdin itsekin hetken kohti kohti kalustohallia aamuaskareitani hoitamaan. Olin juuri moppaamassa ambulanssin lattiaa, kun pelastusyksikkö palasi tehtävältään peruuttaen talliin dramaattisen hitaasti. Taustalle olisi sopinut soimaan Terminator 2 Judgement Day -elokuvan tunnari. Harmi vain, että tosielämää tahdittamassa harvoin on tunnareita. Pelastusyksikön pysähdyttä sen etuovet sekä miehistöhytin ovat avautuivat. Paloesimies astui ulos ensimmäisenä ja nosti aurinkolasit silmiltään kuin David Caruso TV -sarjassa Csi New York konsanaan ja katseemme kohtasivat, kuten heteromiehille saattaa joskus vahingossa käydä.

Kurkkuani kuivasi siinä vaiheessa sen verran, että kysyin lähes kuiskaten: Oliko kova tilanne? Paloesimies vastasi tyynen rauhallisena, että kyseessä oli tällä kertaa niin suuri palo, että hänen kokemuksellaan se ei olisi sammunut, vaikka kaikki alueen yksiköt olisivat laskeneet vetensä siihen, joten he olisivat päättäneet tilanteen toivottomuuden vuoksi kääntyä takaisin. Selkäpiitäni karmi, nielaisin ja pelkäsin Raamatussa ennustetun Harmageddonin alkaneen tänä kyseisenä aamuna. Paloesimies jatkoi kuitenkin kertomustaan ennen kuin ehdin alkaa hengitellä paperipussiin. Hätäkeskukseen soittanut huolestunut kansalainen oli ilmoittanut mahdollisesta metsäpalosta. Metsän takana oli kulottanut oikein kunnolla ja näin ollen hän oli soittanut 112. Palokunnan saapuessa paikalle oli palokunta havainnut aurinkokuntamme toistaiseksi suurimman tulipalon leimuavan horisontissa. Paikan päällä näky oli kuulemma ollut varsin vaikuttava ja palomiehet olivat hetken seurailleet tilannetta mykistyneenä. Keväinen auringonnousu oli aiheuttanut metsän taakse kyseisen kulotuksen.

Quukkeli