Suomeen tarvitaan henkisen hädän hätänumero

Suomeen tarvitaan hätänumero henkisestä hädästä kärsiville. Palvelussa pitäisi hyödyntää olemssa olevia palveluja. Henkisen hädän hätänumero voisi vähentää myös hätäkeskuksen taakkaa, Mielenterveyden keskusliitosta sanotaan.


Mielenterveysongelmat ovat nousseet vilkkaaseen keskusteluun viimeaikaisten tragedioiden jälkeen. Avun saanti yksilöiden ja perheiden ahdinkoon on koettu riittämättömäksi. Henkiseen hätään joutuneen ihmisen elämäntilanteen kartoittamiseen ja ratkaisuvaihtoehtojen etsimiseen ei julkisella palvelujärjestelmällä näytä olevan riittävästi aikaa eikä voimavaroja.

Yksi keino mielenterveyden kriisien helpottamiseen olisi valtakunnallinen, kolminumeroinen henkisen hädän puhelinpalvelu, johon ahdingossa olevat ihmiset voisivat soittaa kaikkina vuorokauden aikoina. Tällainen numero todennäköisesti helpottaisi myös 112-numerossa vastaavien hätäkeskuksen ruuhkaa ja ohjaisi merkittävän osan hätäpuheluista suoraan oikeaan osoitteeseen.
Henkisen hädän numeron tulisi olla yhtä lyhyt ja ytimekäs kuin nykyinen valtakunnallinen hätänumero, jotta ihmiset muistaisivat sen automaattisesti kaikissa tilanteissa.

Palvelun toteuttamisessa pitäisi käyttää hyödyksi jo olemassa olevia eri järjestöjen tarjoamia puhelinpalveluja ja vertaistukimuotoja.