• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Maailman turvallisin Finnair

Finnair on tänä vuonna julkaistun saksalaistutkimuksen mukaan maailman turvallisin lentoyhtiö.piikit finnair2


Saksalainen Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) ylläpitää tietokantaa onnettomuuksista ja vaaratilanteista. JACDEC-keskus julkaisee vuosittain lentoyhtiöiden turvallisuudesta ranking-listan, jossa se huomioi vakavat vaaratilanteet ja onnettomuudet suhteutettuna matkustajakilometreihin ja muihin asiaan liittyviin havaintoihin. Ranking-lista kootaan 30 edellisen vuoden perusteella. Lista julkaistiin tammikuussa, ja ykkössija oli Finnairin ensimmäinen. Myös aiempina vuosina Finnair on sijoittunut kärkipäähän.

Finnairilta kerrotaan, että yhtiö kehittää turvallisuutta systemaattisesti. Johto on sitoutunut turvallisuustavoitteisiin, ja mahdollisista vaaratilanteista raportoidaan avoimesti, jotta niistä voidaan oppia.
Finnairin mukaan sen miehistö toimii yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi – hyvin toimiva miehistö onkin enemmän kuin osiensa summa. Matkustamohenkilökunta tunnistaa poikkeavat äänet, hajut ja koneen liikkeet ja raportoi ne ohjaamoon. Varsinaisia läheltä piti -tilanteita Finnairille on kuitenkin sattunut erittäin vähän, mistä kertoo tuore rankkaus.
Finnair lentää vuosittain noin 70 000 lentoa. Ylimääräisiin välilaskuihin yhtiö joutuu turvautumaan keskimäärin 0–5 kertaa vuodessa, näistä 0–3 laskua tehdään matkustajan sairaustapauksen vuoksi. Jos lentosuunnitelmat muuttuvat, yleisimmin ne muuttuvat sairaustapauksen takia. Yleisimmin sairaustapaukset eivät johda välilaskuun, mutta ne saattavat johtaa laskeutumista odottavien koneiden laskeutumisjärjestykseen ja ambulanssin tilaamiseen kentälle.
Finnairilta kerrotaan, että riskien ehkäisy kuuluu yhtiön jatkuviin kehityskohteisiin. Se otti ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmassa koekäyttöön vireysmallin, jota käytetään lentäjien työvuorolistojen suunnittelussa.
World Airline Awards palkitsi Finnairin kolmannen kerran peräkkäin parhaana pohjoiseurooppalaisena lentoyhtiönä. Kansainvälisessä hyvän asiakaspalvelun Styrax-luokituksessa Finnair sai ainoana pohjoismaisena lentoyhtiönä neljä tähteä.

Info
Finnair 2012
– 70 000 lentoa
– 8,8 miljoonaa matkustajaa
– Yli 60 kohteeseen suoraan Helsingistä
– Turvallisin lentoyhtiö maailmassa
– Paras lentoyhtiö Pohjois-Euroopassa (World Airline Award)

Teksti: Marko Partanen

Kuva: Finnair

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.