• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Potkurikone laskeutui kentän viereen Roomassa

Romanialaisen lentoyhtiön koneessa oli tapaturman sattuessa 50 matkustajaa. Koneen mittavista vaurioista huolimatta, vain kaksi loukkaantui vakavasti. Lento-onnettomuuden syy on edelleen epäselvä.

Pisasta Rooman Fiumincinon lentokentälle matkalla ollut Carpatairin potkurikone, romuttui laskeuduttuaan lentokentän viereen myöhään lauantai-iltana 2. helmikuuta. Koneessa oli onnettomuushetkellä 50 matkustajaa ja heistä 16 loukkaantui, kaksi vakavasti. Vakavasti loukkaantuneista yksi oli matkustaja ja toinen lentoemäntä, jolla todettiin vakava selkärankavaurio.
Paikalliset pelastusviranomaiset perustivat triage-alueen lentokentälle ja kenttä suljettiin onnettomuuden raivaustöiden ajaksi. Loukkaantuneiden potilaiden hoito aloitettiin jo paikan päällä.
Toistaiseksi on epäselvää, mikä aiheutti koneen äkillisen laskeutumisen lentokentän viereen. Syyksi on epäilty muun muassa sääolosuhteita. Onnettomuushetkellä oli erittäin voimakasta tuulta sekä piiskaava sade, jonka vuoksi lentokentällä oli jo suljettu muutama kiitorata. Kone oli juuri aloittamassa laskeutumista, kun se yhtäkkiä alkoi menettää korkeutta ja iskeytyi aivan kiitoradan viereen. Kone tömähti maahan kolmesti ja päätyi lopulta läheiselle nurmikko-alueelle. Onnettomuudessa pahimmat vauriot kohdistuivat koneen runkoon ja toisen moottorin propellirakenteisiin.
Onnettomuussyyn tutkijat pitävät mahdollisena, että turman syynä saattoi myös olla lentäjän virhe. Koska onnettomuussyyntutkinta on edelleen kesken, ei virallisia lausuntoja aiheesta vielä ole esitetty. Carpaitairin lennot on toistaiseksi keskeytetty Italiassa. Aikaisemmin tämän vuoden tammikuussa, toinenkin Alitalian reitillä operoivan yhtiön kone teki hätälaskun pian nousun jälkeen.
Onnettomuudessa vaurioitunut kone oli mallia ATR-72, joka on 1980-luvun lopussa käyttöön otettu, syöttöliikenteeseen, lyhyille lentoreiteille tarkoitettu kaksimoottorinen potkuriturbiinilentokone.
Onnettomuus sattui helmikuussa 2013.

Teksti: Enni Juusela

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.