• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Diastole: Miksi keittiönpöydälläsi on Spitfire-hävittäjä?

Lääkintämestari Anssi Aunola,
Miksi keittiönpöydälläsi on Spitfire-hävittäjä?


1. Mitä teet vapalla?
- Harrastan radio-ohjattavia helikoptereita ja lennokkeja. Olen kilpaillut koptereilla maajoukkueessa vuodesta 2001 alkaen. Olen päässyt kilpailemaan eri puolille maailmaa. Matkoilta olen saanut paljon ystäviä. Lennokit ovat vastapaino kilpailulle. 


2. Keittiönpöydälläsi on Spitfire-hävittäjä, haittaakse?
- Kyllä perhe välillä hieman kommentoi, kun työstän isoa lennokkia  keittiönpöydällä. Perhe on kuitenkin hyväksynyt sen tärkeäksi harrastuksekseni.

3. Minkälainen lentue kotoasi löytyy?
- Neljä helikoptereita, niistä kahdella kilpailen, lopuilla hupailen. Poika saa aloitella niillä harrastuksen. Lennokkeja on 3 kappaletta, niistä isoin on Spitfire MK1a, joka on pienoismalli II maailmansodan legendaarisesta hävittäjästä. Toivon, että lennän sillä kesällä, jolloin se on myös esikuvansa näköinen.

4. Olet ollut usein lento-onnettomuuksissa, mikä niistä kismitti eniten?

-  Radio-ohjattavista koptereista ja lennokeista sanotaan, että ne ovat harrastajallaan lainassa, toiset lyhyemmän ja toiset pidemmän ajan. Lajiin kuuluu, että välillä pilotin virheen tai teknisen vian takia törmätään maahan. Kun harjoittelin PM-kisoihin, kopterin servosta irtosi ohjauspyörä, eikä ohjausta enää ollut. Kismitti katsoa kun kone syöksyi maahan, eikä voinut tehdä mitään. Kopteri tuhoutui täysin. Onnettomuustutkinta tehdään tarkasti kuten oikeidenkin tapausten kohdalla. Tämän koneen hylystä löytyi varma syy, joka auttaa eliminoimaan vastaavat tapaukset jatkossa.

5. Milloin leijuit viimeksi?

- Kesällä 2012 voitin kolme kisaa neljästä, siitä jäi hyvä mieli. Samalle vuodelle tuli vielä PM-, SM- ja Finnish open -voitot. Hieman harmittaa, että EM-kisat eivät menneet odotetusti. 


6. Lensit Härmä-leffan kuvauksissa kameraa, montako ottoa tarvittiin?
- Kuvasin Härmä-leffan ilmaotokset radio-ohjattavalla Hexa-kopterilla. Elokuvan teko oli hyvin mielenkiintoista, pääsin mukaan jo kohtauksten suunniteluun. Elokuvan alkuminuuteilla näkyy useita ilmaotoksia. Oli haasteellista sovittaa liike ja ajoitus näyttelijöiden sekä nopeasti liikkuvien hevosten kanssa. Näyttelijöistä Mikko Leppilampi oli kovasti kiinnostunut kopterista.


7. Voisitko liittyä kopterilla vasteeseen?

- Maailmalla ainakin poliisi ja palokunta on käyttänyt Hexa-kopteria tiedustelussa. Sillä voidaan turvallisesti lentää vaikkapa palavan tai vaarallisen kohteen päällä ja välittää videokuvaa monitorille. Radio-ohjaus toimii satojen metrien päähän. Tätä on tiettävästi kokeiltu Suomessakin sekä onnetomuuksissa että onnettomuustutkinnassa. Nykyiset  laitteet soveltuvat käyttöön mainiosti.


8. Miten yhtäläisyyttä on harrastuksellasi ja ensihoitajan työllä?

- Niissä on montakin yhteistä asiaa. Molemmissa pitää olla kärsivällinen, rauhallinen, omata hyvät kädentaidot, kyetä loogiseen ajatteluun sekä tarvittaessa tehdä nopeita ratkaisuja tiukoissa tilanteissa. Kilpaileminen on opettanut keskittymistä ja hermojen hallintaa tiukoissa tilanteissa.

Systole 2/2013 -lehdessä alkoi Diastole-sarja, siinä esitellään, mitä ensihoidon henkilöstö tekee vapaalla. Kerro Systolen toimitukseen alan henkilöstön mielenkiintoisista harrastuksista.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.