• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Kun auto suistuu tolppaan

Autoliitto testasi tyypillisen kesäkolarin, jossa henkilöauto suistuu tieltä 70 Km/t:n vauhdista ja osuu nokka edellä tolppaan. Tällainen kolari ajetaan tyypillisesti kesällä viikonloppuyönä, ja siihen menehtyy kolmannes tieliikenteessä menehtyneistä nuorista.


Autoliitto testasi sisarjärjestöjensä kanssa, millaista jälkeä seuraa kun 2009-vuosimallin auto suistuu keula edellä päin pylvästä 70 km/h nopeudella. Auton kuljettajana testissä oli naista esittävä nukke. Autossa oli lisäksi kolme miesmatkustajaa esittävää nukkea.
Kuljettajan takana istuvalla miehellä ei ollut turvavyötä. Ilman turvavyötä istuva matkustaja sinkoaa eteenpäin ja työntää kuljettajan päin ohjauspyörää sellaisella voimalla, että kuljettajan turvatyyny repeää. Kuljettaja jää jumiin ohjauspyörän ja penkin väliin. Törmäyksen aikana matkustajan ja kuljettajan päät osuvat yhteen. Kolari aiheuttaa todennäköisesti molempien kuoleman.
Etumatkustajan pää osuu turvavyöstä huolimatta kojelautaan. Turvatyyny kuitenkin vaimentaa iskua ja etumatkustaja selviää onnettomuudesta melko vähäisin vammoin. Turvavyötä käyttävä takamatkustaja puolestaan altistuu pää- ja niskavammalle, koska testiauton takaistuimien turvavöissä ei ole esikiristintä eikä voimanrajoitinta. Vyö pitää kuitenkin matkustajan paikallaan.
Testissä käytettiin neljä vuotta vanhaa autoa, mutta Suomessa nuoret ajavat paljon vanhemmilla ja turvattomammilla autoilla. Vastaavan onnettomuuden seuraukset ovatkin helposti vielä testissä havaittuja vakavampia.
Nuorten kuljettajien kuolemanriski on Liikenneturvan tilastokatsauksen mukaan kaksinkertainen koko väestöön verrattuna. Nuoret liikkuvat erityisesti kesällä, mikä näkyy myös onnettomuustilastoissa. Kesälauantait ovat tilastojen mukaan nuorten onnettomuuksien tyypillistä aikaa ja yli kolmannes nuorten kuolonkolareista tapahtuu yöllä (klo 0-7).

Seuraavassa Systolessa juttuja liikenneonnettomuuksista.

Video sekä kuvia kolaritestistä.

www.autoliitto.fi/autoliitto/viestinta/lehdistotiedotteet/autoliitto-testasi-tyypillisen-k/

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.