• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Diastole

: Onko palomies niin yksinkertainen kuin väitetään?

Diastole

- esittelyssä ensihoitaja Jenna Mietola, 

Onko palomies niin yksinkertainen kuin väitetään?1. Olohuoneessasi on tanko, mitä oikein puuhailet vapaa-ajallasi?
Aloitin tankotanssin pari vuotta sitten, pian tanssitanko eksyi myös keskelle olohuonettani. Tankotanssi on tavallinen liikuntamuoto, eikä siinä ole kysymys eroottisesta tanssista.

2. Mitä muita huonekaluja olohuoneessasi on, haittaavatko ne harrastusta?
Tangon vierestä löytyy piano, lipasto, ruokailupöytä ja sohva. Ne ovat kieltämättä tiellä, kun alan treenata. Tangon ympärillä tarvitaan reilusti tilaa, joten kotitreeneissä on rajoitettava liikeratoja ettei tule osumia. Pääasia, että olen löytänyt tangolle oman paikan, ja vaikka avomies sanoo mitä, niin tanko on tullut jäädäkseen. Seuraavassa asunnossani tangolle varmistetaan riittävä tila.

3. Asteikolla 0-10, kuinka eroottista harrastuksesi on?
Se voi olla 0 tai 10. Tankotanssi mielletään usein eroottiseksi, mutta treeneistä ja varsinkin uusien liikkeiden opettelusta on erotiikka kaukana. Hiki virtaa eikä mustelmilta voi välttyä. Tankotanssissa tanssijan vähäiset vaatteet pysyvät päällä. Liikkeet voivat kuitenkin olla samoja ja lajiin kuuluu keimailu, joten erehtymisen vaara on olemassa. Siksi tankotanssi varmaan mielletäänkin eroottiseksi.
Usein kuulenkin vitsailua, että koska työvuorosi strippiklubilla alkaa. Suhtaudun siihen huumorilla ja vastaan, että illalla.

4. Onko palomies niin yksinkertainen kuin väitetään?
Kyllä on! Palomies on tankotanssin aloitustason liike, peruspyörähdys mitä harjoitellaan ihan alussa. Palomies-liike on saanut nimensä siitä, kun palomiehet liukuvat tankoa pitkin keikalle lähtiessään.

5. Olet kuulemma löytänyt itseltäsi uusia lihaksia, pitääkö anatomian kirjat kirjoittaa uusiksi?
Ei välttämättä. Olen huomannut sellaisten lihasten kipeytyvän, joita ei kuvitellut olevankaan. Aina, kun harjoittelee, voi olla varma, että lihakset kipeytyvät. Ensimmäisten treenien jälkeen kipua tuntui ihan ihmepaikoissa. Ranteet ja käsien lihakset kipeytyvät helposti ja tietysti keskivartalon lihakset, kun ne tekevät koko ajan aktiivisesti töitä. Tankotanssi vaikuttaa hyvin kaikkiin lihasryhmiin. Tangolla voi myös tehdä pelkkiä lihasharjoitteita ilman tanssia.

6. Tankotanssi on parhaita liikuntamuotoja ensihoitotyön kannalta.  Se kehittää keskivartalon syviä lihaksia ja koordinaatiota. Voiko hyödyllinen olla myös hauskaa?
Todellakin! Tankotanssi on nimenomaan hauskaa. Ja mikä sen parempaa, kun sillä kehittää vielä lihaskuntoa, kestävyyttä ja notkeutta. Koko ajan on uutta opittavaa ja paljon kehitettävää. Kotona oleva tanko innostaa myös kavereita pyörimään ja kokeilemaan.

7. Mitä tapahtuu, jos tanko katkeaa?
Tanko ei voi katketa, mutta se voi irrota katosta, jos se on huonosti kiinnitetty. Youtubessa on tästä videoita. Itselleni ei ole sattunut onnettomuuksia. Kun harjoitellaan akrobaattisia liikkeitä, olisi hyvä olla varmistaja, varsinkin kun tekee liikkeitä ensi kertaa. Järjenkäyttö on sallittua ja on hyvä muistaa, että kaikki ei ole niin yksinkertaista, miltä se näyttää.

8. Onko tankotansseissa aina naisten haku?
Tankotanssiryhmiä järjestetään sekä naisille että miehille. Sekaryhmiä ei ole. Tankoakrobatia vaatii voimaa ja sillä voi korvata punttisalitreenin. Jos et usko, niin kokeile. Miehetkin saisivat lajista paljon irti. Alunperinhän tanko on ollutkin kiinalaisessa sirkuksessa perinteinen miesakrobaattien laji.

Teksti Marko Partanen
Juttu on julkaistu Systole 3/2013 -lehdessä.
Kerro Systolen toimitukselle, jos harrastat tai tiedät jonkun ensihoitoalan ihmisen harrastavan jotakin erikoista lajia tai ajanvietettä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.