• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Rinne-ensiapua Lapissa

Systole kysyy: Miten rinne-ensiapu on järjestetty?
Mari Buckman Leviltä ja Matti Honkanen Pyhätunturilta vastaavat.


Levi vastaa:

Levillä on laskettelukeskuksen oma rinne-ensiapu, joka on toimii aina hissien ollessa auki. Kiireisimpinä päivinä Levin rinteillä laskettelee yhtäaikaisesti n. 7000 asiakasta.
SPR:n rinnepäivystäjät käyvät meillä ainoastaan auttamassa ja opastamassa laskettelijoita laskupäivän aikana tunturissa. SPR:n rinnepäivystäjiltä asiakas saa apua pieniin haavoihin, nyrjähdyksiin ja muihin ei niin akuuttia hoitoa tarvitseviin ongelmiin.  Levi tarjoaa SPR:n rinnepäivystäjille ilmaisen lipun, välineet, päivystysliivin ja päivystyslaukun käyttöön aina päiväksi kerrallaan. SPR:n rinnepäivystäjä luetaan päivystysaikana firman henkilökuntaan, mutta he saavat päättää päivystysaikansa itse. Potilaan kuljetuksen ja varsinaisen hoidon suorittaa aina keskuksen oma ensiapuhekilöstö.
Loukkaantunut haetaan rinteestä aina moottorikelkan ja reen avulla. Jos kuitenkin asiakkaan vamma on vähäinen, voi hissipoika tuoda hänet omalla kelkallaan lähimpään ensiapupisteeseen. Hissiyhtiöllä on kaksi pelkästään potilaan kuljetukseen varusteltua kelkkaa, joista löytyy lähes identtinen varustelu. Kelkassa on tyhjiölastasarja, defibrillaattori, Heat-it lämpöpakkauksia ja hoitopakki, jossa on perussidontatarvikkeiden lisäksi hengityspalje, nielutuubit, imu sekä saturaatio-, verensokeri-, lämpö- ja verenpainemittari. Reessä on tyhjiöpatja, kauhapaarit, viltit ja pitkät jalkalastat.
Ensiapuhenkilöstöstä kaikki ovat kokenutta ensiapukoulutettua hoitohenkilökuntaa. Tänä talvena on otettu käyttöön hissiyhtiön ensiapuhenkilöstön oma koulutussuunitelma, jossa harjoitellaan noin kuuden viikon välein vaihtuvia toimenpiteitä, kerrataan kalustoa ja sen käyttöä.
Ensiavun työntekijät työskentelvät pääasiassa välinevuokraamoissa etu- ja etelärinteillä, joissa myös ensiapupisteet ovat. Eturinteellä hoitajia on pääsääntöisesti  kaksi ja etelärinteellä yksi. EA-vahvuus kuumimpana sesonkina on vähintään viisi henkilöä. Ensiapukelkkaa ajavat ainoastaan siihen määrätyt ja koulutetut hissityöntekijät, eikä keikalle lähdetä koskaan yksin.
Potilaiden kylmäsuojaus on yksi tärkeimpiä tehtäviämme. Potilaat pidetään lämpimänä Heat-It lämpöpakkausten avulla sekä vilteillä ja erikoispeitteillä. Mikäli potilaan tila vaatii ambulanssikuljetusta ajetaan koko yhdistelmä lähimmän hissin ala-asemalle, mistä löytyy lämmin talli. Näitä kohteita löytyy tunturista useita. Lähin ambulanssi tulee Kittilästä, noin 20 kilometrin päästä. Tyhjiön yllättäessä ambulanssi voi tulla myös Muoniosta, josta on Leville matkaa noin 60 kilometriä tai Kolarista, 90 kilometrin päästä.
Kittilässä toimii VPK, jonka Sirkan osaston asema on noin kahden kilometrin päässä. Hätäkeskus hälyttää sen. VPK:n ensivasteyksikköä käytetään pääasiassa elvystehtävissä ja maastopelastustehtävissä laduilla ja rinnealueiden ulkopuolella esimerkiksi kaduilla, loma-asunnoissa ja ravintoloissa. Hissiyhtiön ensiapu hoitaa tapaturmat rinnealueilla. Jos kuitenkin apukäsiä tarvitaan hälytetään palokunta ja/tai ensivasteyksikkö paikalle.

Mari Buckman
Vuokraamo/Ensiapu


Pyhätunturi vastaa:

Pyhätunturilla voi päivän aikana käydä noin 2300 hissivierasta.
EA-päivystys on auki aina, kun hissit ovat avoinna. EA-toimintaa varten on varattu moottorikelkka, johon on kytketty ensiapureki. Reen varusteisiin kuuluu tyhjiöpatja, -jalkalasta, -käsilasta ja -rannelasta, kaksi niskakaulusta, avaruuspeitto, kertakäyttöisiä lastoja ranteeseen, polveen ja nilkkaan, kolmioliinoja, sidetarpeita haavojen sitomiseen ja laastareita. EA-rekeä säilytetään ensiapuhuoneella.
Potilas pidetään lämpimänä peitoilla ja lämpöpakkauksilla. Potilas voi odottaa ambulanssia lämpimässä ensiapuhuoneessa.
Rinteiden aukioloaikaan päivystää kahdeksan hengen huoltoryhmä, jolla on EA2 -koulutus, lisäksi kolmella henkilöllä on SkiPatrol -koulutus. Sesonkien aikana paikalla on myös  SPR:n rinnepäivystäjiä, rinnelääkäri ja muita ammattihenkilöitä, jotka haluavat päivystää.
Ambulanssi hälytetään hätäkeskuksesta ja lähin tulee Pelkosenniemeltä 25 kilometrin päästä. VPK:n asema on 250 metrin päässä rinnealueelta.

Matti Honkanen
Rinneasiakaspalveluvastaava

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.