Kutinan tk-päivystyksessä

Systole 2/2014 -lehdessä on paljon aiheita ulkomailta.
Lue tästä kroatialaislääkäri Ana Zelić Kerepin ajatuksia työstään terveyskeskuksen päivystyksessä.Ana Zelić Kerep on 26-vuotias lääkäri Kroatian Zagrebista. Hän valmistui kuuden vuoden opintojen jälkeen vuonna 2011. Tällä hetkellä hän työskentelee Kutinan terveyskeskuksen päivystyksessä, minne työmatkaa kertyy päivittäin 200 kilometriä. Kutina oli lähin paikka, missä oli työpaikkoja auki.
Terveyskeskuksen päivystys on hänelle vain välivaihe. Ilman sitä tie nousisi pystyyn. Kun hän saa tehtyä tarpeellisen ajan terveyskeskustyötä, hän voi hakea erikoistumisopintoihin. Anan unelmana onkin erikoistua hematologiaan, koska hän on kiinnostunut perustieteestä ja kliiniseen työstä.
Ana Zelić Kerepin nykyinen työ on pääasiassa yleislääkärin työtä, missä on kroatialaisittain erikoinen piirre. Kuka tahansa työharjoittelun suorittanut voi toimia yleislääkärinä. Silti yleislääkärillä on saman tasoiset vastuut kuin erioislääkärilläkin.
Kutinan terveyskeskuksen päivystykseen ei yleensä tuoda potilaita ambulanssilla, yleisempää on, että huonokuntoinen potilas kuljetetaan sieltä eteenpäin joko kliiniseen sairaalaan (clinical hospital) tai keskussairaalaan (clinical centre).
Terveyskeskuslääkäriä konsultoidaan paljon. Ana Zelić Kerep kokeekin tämänhetken työsään haastavimmaksi konsultaatioiden määrän. Kiireisimpänä päivänä konsultaatioita voi tulla jopa 100.
Resurssit ovat rajallisia ja toisinaan hänestä tuntuu siltä, että potilaille on liian vähän aikaa. Kaikista stresasaavinta työssä on jatkuva pelko Kroatian vakuutuslaitoksesta, joka muistaa sakkorangaistuksella, jos hallinnollisissa töissä sattuu virhe.
Terveyskeskuksissa odotetaan säästettävän rahaa. Kutinan terveyskeskuspäivystyksessä käy päivittäin noin 100 potilasta.

Teksti: Jaana Laitala