• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Ikkunansärkijän arvosteluita

Tästä voit tutustua Ikkinansärkijä-romaanin arvoteluihin.


Kirja-arvostelut:

Häläri - Hätäkeskuslaitoksen henkilöstölehti
IKKUNANSÄRKIJÄ KURKISTAA PALOMIESTEN MAAILMAAN

Marko Partasen Ikkunansärkijä (2009) on paitsi palomiehen elämästä kertova kirja, myös kuvaus kuinka siihen yhdistää perhe-elämä-, ihmissuhdekoukerot ja työelämän paineet.

Kirjassa kuvaillaan suomalaisen palomiehen ammattia ja osaltaan se on myös informoiva, esimerkiksi palomiehen työtehtävää kuvaillessa termit ja tehtävät toimenpiteet kerrotaan kansantajuisesti, vaikkei pelastajan tutkintoa lukijalla olisikaan. Etupäässä kirja kuvaa kuitenkin palomiesten työyhteisöä, hyvine ja huonoine puolineen. Samoja piirteitä työyhteisössä voi tunnistaa palolaitoksilla eri puolilla Suomea.

Kirjassa kuvaillaan myös ammatillisuutta, kuinka palomiehen on puntaroitava tekojaan, osaamistaan sekä motiivejaan tehdä työtä jossa ei aina sankariviitta imagosta huolimatta aina heilu. Palomiesten arkea kuvatessa käydään läpi myös niitä vapaa-ajan koukeroita. Parisuhteen kuviot ovat enemmän tai vähemmän kirjan hahmoilla erilaisia. Syrjähypyt ja sen seurauksena erot ovat läsnä. Partanen on myös uskaltanut kirjassaan tarttua arkaan aiheeseen: palomiesten henkiseen jaksamiseen. Kunnon työuupumuksen merkkejä, loppuun palamista, elämän hallinnan menettämistä ja masentuneisuutta. Kuinka iso kynnys onkaan myöntää paitsi itselleen mutta varsinkin kovaksi keitetyille työkavereille jotka ei pienistä hätkähdä, että nyt ei ole kaikki kunnossa ja pitää ladata akkuja.

Ikkunansärkijä kertoo työvuoron nelikosta, joka lähtee sammuttamaan omakotitalopaloa. Sisällä talossa savusukeltaessa kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin pitäisi, ja he joutuvat tekemään sellaista, mitä ei saisi tehdä. Hypätä ikkunasta yksitellen ja pelastaa omat nahkansa. Työkaverit haistavat tapauksessa jotakin outoa, sekä media. Nelikko joutuu kovan prässin alle, selittäessään sekä työkavereilleen, esimiehilleen, tutkijoille että median edustajille mikä meni vikaan. Työkavereiden tekemä piikittely toistuu jokaisessa illanvietossa ja kurssilla. Huumori muuttuu pilkaksi ja osaamista aletaan arvostella. Sairaalassa maatessaan he sopivat mitä he kertovat ja pysyvät siinä. Totuuden selittely valheella aiheuttaa lumipallo-efektin, joka alkaa jäytää niin työyhteisössä kuin palomiesten ajatuksissa. Yksi kerrallaan palomiehet alkavat oireilla, ja kukin heistä tekevät valintoja niin yksityis- kuin työelämän puolella. Kirjan loppu tulee yllättäen, mutta sopii juonenkulkuun.

Kirjassa on saippuasarjan ainekset, mutta se on kirjoitettu Partasen omintakeiseen tyyliin. Räväkkä ja karski kerronta sisältää paljon palomieshuumoria mutta lukijan onneksi myös tilannetajua. Juonenkäänteet ovat oivaltavia ja pistäviä.

Kuten niin monessa työpaikassa, työhyvinvointi unohtuu. Siitä maksetaan yksilötasolla usein liian kova hinta. Palomiehet joutuvat moneen kertaan miettimään sankarillisuuden ja petturuuden rajaa. Kaveria ei petetä, oli sitten sen hinta mikä vain. Hyvä veli ja kalakaveri kun tuppaa olemaan myös niissä paikoissa joissa päätetään kuka osallistuu kursseille saati saa työpaikan. Valta ja sen väärinkäyttö, kuitenkin laillisuuden rajamailla, antaa aspektia sille onko yksittäisillä henkilöillä oikeasti mahdollisuutta? Oman uran edistäminen on joskus tärkeämpää kuin mikä on tarkoituksenmukaista.

Ikkunansärkijän teksti on sujuvaa, kansantajuista, oivaltavaa. Partanen on tehnyt kotiläksynsä ja kyennyt pukemaan palomiehen arjen paperille. Lukijan iloksi tapahtumat ovat niin lähellä uskottavaa että on melkein tunnistavinaan hahmoja tosielämästä. Juonessa on monikerroksisuutta, mutta siinä on kuitenkin mahdollista pysyä kärryillä. Partanen jättää lisäksi paljon avoimia kysymyksiä lukijalle itselleen pohdittavaksi. Rohkea, oivaltava, pistävä. Totuus. Niin, mikä niistä?

Susanna SankalaTulitaistelija-lehti
"IKKUNANSÄRKIJÄ"

Monet lukijat varmasti tietävätkin, kuka on Marko Partanen. Kaveri toimii Vantaan pelastuslaitoksella, siinä lentoaseman vieressä, ja kun töiltään ehtii ja saa inspiraatioita, väsää työstään romaanin. Mies on aiemmin julkaissut kaksi paloalan romaania, vuosina 2004 ja 2006.
Viimeinen teos on viime vuoden lopulla ilmestynyt Ikkunansärkijä.
Kirja alkaa suoraan toiminnasta, joten kenenkään ei tarvitse pelätä joutuvansa lukemaan sivukaupalla jaarittelua siitä, miltä jonkun palopäällikön kylpyhuone näyttää ammeperspektiivistä katsottuna. Rintamamiestalo on tulessa, yläkerran ikkuna helähtää rikki ja sieltä hyppää alas kolme paniikkipäistä palomiestä, jotka selviävät hypystään vähäisin vammoin, mutta pelastettava, vuoteessa tupakoinut tyyppi jää liekkeihin. Hyppääjien vammat paranevat pian, mutta työtoverit ja paikallinen toimittaja alkavat vainota kolmikkoa ja tivata todellista syytä hyppyyn.
Tapahtumat sijoittuvat kuviteltuun eteläsuomalaiseen Onervan kaupunkiin, jossa kaikki tuntevat toisensa. Sekin tiedetään, että yhden hyppääjän, paloesimiehen, kaunis rouva jakaa seksiä kaikille sitä haluaville ja vähän niillekin, jotka eivät halua. Kirjan ainoa kulunut klišee onkin, että kyseinen, mielenterveydeltään aavistuksen verran heilahtanut rouva, on myös kirjan ainoa pilvenpolttaja. Toiminnallaan rouva kariuttaa omansa sekä erään toisenkin avioliiton.
Työpaikalla hyppääjiä kiusataan, erityisesti sitä kaikkein nuorinta, jota oletetaan syylliseksi paniikkiin, mutta kolmikko pitää solidaarisesti suunsa tukossa. Paloesimies saa etäisyyttä asiaan, kun löytää töitä ministeriöstä, jonka juoksupoikana hän kiertää ympäri Suomen palokuntia juottamassa alan miehiä. Käydään tiukkoja neuvotteluja työaikojen muuttamisesta kaksivuorojärjestelmään ja kirja ottaakin samalla selvää kantaa ilmiöön.
Nuorin hyppääjistä saa nälvimisestä tarpeekseen ja lähtee uuteen työpaikkaan Turun pelastuslaitokselle. Kolmas hyppääjä siirtyy sairaankuljettajaksi, mutta työt samalla asemalla jatkuvat, samoin nälvintä, joka alan vaihdoksen vuoksi vain yltyy. Niinpä mies siirtyy kokonaan yksityiselle sairaankuljetusfirmalle. Herättää alan ulkopuolisessa lukijassa kysymyksen, että onko joillain paloasemilla noinkin huono työilmapiiri? Jos on, niin olisi luottamusmiehillä töitä.
Valitettavasti kirjaa, samoin kuin Partasen muitakaan kirjoja, ei taida löytyä kirjakaupoista, aivan suurimpia lukuun ottamatta. Sehän on jossain määrin omituista, koska kyseessä on kuitenkin jännäri, jonka lukeminen oli letkeää, eikä kirjaa olisi tohtinut jättää kesken. Kun kerran sotaan ja rikollisuuden torjuntaan keskittyneet romaanit tekevät lukijoille kauppansa, niin ihmetellä sopii, miksei myös paloalan jännäri? Toimintaa kirjassa riittää ja sitähän lukijat haluavat.
Pelastusalalla toimiva lukija saanee kirjasta hiukan enemmän irti kuin tavallinen maallikko, mutta toisaalta, alan ulkopuoliselle henkilölle kirja antaa varsin hyvää informaatiota siitä, mitä savusukelluksessa, vesisukelluksessa ja sairaankuljetuksessa tapahtuu. Kirja on myös hyvää historiallista dokumentaatiota, sillä sadan vuodenkin kuluttua tulee olemaan pelastajia, joita varmasti aikanaan kiinnostaa, kuinka hommia meidän aikanamme hoideltiin. Vastaavasti olisi kivaa lukea jotain tämäntyyppistä, sata vuotta sitten kirjoitettua kirjaa.
Ainakin tämän yhden perusteella olen valmis lukemaan Partasen muutkin kirjat, joten Ikkunansärkijää voi hyvin suositella lahjaksi niin alan henkilölle kuin ulkopuolisellekin. Kirjan on julkaissut Suomen ensihoidon tiedotus, joten kiinnostuneet voivat kysellä sitä sieltä.
Kun joku brankkari vielä purkaisi tuntojaan kirjoittamalla faktisen tai puolifiktiivisen kirjan niistä henkisesti rankimmista keikoistaan. Saisimme mekin, piipaa-autoja kadun varressa ihailevat, jonkinlaisen käsityksen työn kovemmasta puolesta.

Julle TuuliainenPalokuntalainen-lehti:
MARKO PARTASEN UUSIN
IKKUNANSÄRKIJÄ


Marko Partanen on jatkanut valitsemallaan tiellä palomiesten elämän kuvaajana. Ikkunansärkijässä kuljetaan kolmen miehen saappaissa, Myllyn, Pasi-Anteron ja Botskin, jotka pelastustyössään joutuvat tiukkaan tilanteeseen ja samalla koko työyhteisön ja median hampaisiin.
Mylly on saanut lempinimensä epäonnistuneesta keikasta, Botski oman edun tavoittelusta ja Pasi-Antero nuoruuden innolla tehdystä perusteellisesta itsensä esittelystä. Hankalan ja kiusallisen tilanteen jälkeen jokainen heistä yrittää jatkaa työtään ja selviytyä omalla tavallaan. Paloaseman työyhteisö ja sen tapahtumat ovat tiukasti mukana tarinassa ja välillä myös naisväki tunkee lusikkansa samaan soppaan.
Ikkunansärkijä on viihdyttävää luettavaa vakavasta aiheestaan huolimatta. Kertomuksen henkilökuvaukset ovat uskottavia ja juoni kantaa monivaiheisen tarinan loppuun saakka. Marko Partasen tyyli kirjoittajana on selkiytynyt ja vahvistunut. Asioiden turha selittely on jäänyt pois ja lukijaan luotetaan aiempaa enemmän. Kolmannen julkaistun palomiesromaanin myötä Partanen on lunastamassa paikkaansa vakavasti otettavien kirjailijoiden joukossa.Pelastusalan Ammattilainen -lehti
YHTEINEN SALAISUUS

Lokakuun alussa julkistettu palomiesromaani Ikkunansärkijä käynnistyy ajankohtaisella kuvalla: Rintamamiestalo palaa ja palomiehet joutuvat tekemään nopeasti ratkaisuja yllättävässä tilanteessa. Jotain tapahtuu -- ja seuraavan aamun lehdet saavat verenkirjavat otsikkonsa.
Palomies Marko Partasen kolmannen romaanin aloitus iskee, ja meno jatkuu tiivistempoisena. Alussa ladattu jännite säilyy parin sadan sivun ajan, vaikka yhteisen salaisuuden lisäksi paloasemalla tapahtuu paljon muutakin. Keikkojen välissä asemalla ja kodeissa punnitaan moneen kertaan kunniallisuus, luottamus, mokat, selän takana juonittelut, palokuntahuhut, sankaritarinat ja painajaiset.
Jokainen saa nenilleen, pyyhkii rään poskeltaan ja jatkaa eteenpäin, pää lommoilla. Brankkarin lisäksi myös ministeriön miehet.
Erittäin harvalukuisessa suomalaisessa palomieskirjallisuudessa jokaisen romaanin julkaisu on kulttuuriteko. Yksityiskohtiin menevä kerronta ja viittaukset alan sisäisiin kirjoittamattomiin ja kirjoitettuihin sääntöihin saattavat jäädä suurelle yleisölle vieraiksi. Tarina kuitenkin rullaa sata lasissa, eikä jää märehtimään.
Palomiehet löytävät kirjasta varmasti tuttuja hahmoja ja niiden luonteenpiirteitä. Kukaan kirjan sankareista, konnista, pyrkyreistä ja luopioista ei ole yksiulotteinen, vaan ulkokuorien alta paljastuvat syyt ja seuraukset käytökselle. Viimeistään saunailloissa ja seminaareissa.
Ikkunansärkijässä kukaan ei jää ilman ruoskaniskuja, mutta kirjoittajan sympatia on palomiehen puolella.

Mikko TeräväSystole-lehti:
VIILTÄVÄÄ TYÖYHTEISÖKUVAUSTA

Marko Partasen uusi romaani Ikkunansärkijä on ilmestynyt. Tuoreessa 235-sivuisessa romaanissaan Marko Partanen kuvaa jälleen palokuntayhteisön arkea jo aiemmista romaaneistaan tunnetuksi tulleella viiltävän terävällä tavallaan.
Tällä kertaa romaani kertoo jo hieman kokeneemmista palomiehistä. Se ei ole suoraa jatkoa edellisille osille, mutta tietty jatkumo on silti selvästi havaittavissa. Henkilöt ovat nyt kokeneita ammattimiehiä. Kaikkien luonteenpiirteet tulevat esiin omilla tavoillaan, aivan kuten todellisessakin työyhteisössä. Henkilökuvaus on syvällisempää kuin edellisissä romaaneissa. Huumori on entistäkin mustempaa.
Romaanin johtoajatuksena on yllättävä tapahtuma, joka saa jopa valtakunnallista julkisuutta. Marko Partanen tuo loistavasti esiin, miten työyhteisö reagoi vierestä seuraten tähän kolmea kaverusta henkilökohtaisesti koskettavaan tapahtumaan.
Ensihoidolla ja ambulanssityöllä on suurempi osuus kuin aiemmissa Marko Partasen romaaneissa. Keikkakuvaukset osuvat suoraan jokaisen ensihoitotyötätekevän sielun ytimeen.
Kunkin kolmen päähenkilön ratkaisu on erilainen. Yhdessä sovitusta ei kuitenkaan poiketa. Se pitää viimeiseen asti.
Ikkunansärkijä on erinomaista ja viihdyttävää lukemista ensihoidon ja pelastusalan ammattilaiselle. Pakolliseksi se pitäisi määrätä ainakin henkisen työsuojelun kursseille. Ikkunansärkijä on erittäin hyödyllistä luettavaa myös kaikille ensihoito- ja pelastusammattilaisten läheisille. Ehkä se auttaa heitä ymmärtämään meitä paremmin jatkossa.
Työyhteisökuvaus osuu maalin. Palokunta on saanut oman Matti Yrjänä Joensuunsa.

Tilaa Ikkunansärkijä!
https://www.ensihoidontiedotus.fi/
tilaukset(a)ensihoidontiedotus.fi

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.