• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Koira haistaa hypoglykemian

Joensuulainen Ruuti-koira herätti diabetestä sairastavan naisen yöllä nuolemalla tämän kaulaa. Nainen havahtui heikkoon oloon ja totesi verensokeriarvonsa laskeneen. Kennelliitto myönsi Ruuti-koiralle sankarikoiran arvon.Koira voidaan myös kouluttaa hypo- eli diabeteskoiraksi, joka ilmoittaa poikkeavan verensokeritason. Koiraa aistii hajun iholta tai hengityksestä. Sankarikoira-arvon saanut Ruuti ei ollut hypokoira, mutta samasta asiasta siinäkin oli kyse.
- Jotkut koirat alkavat itse ilmaista poikkeavasta verensokerihajusta. Jos omistajat pystyvät lukemaan koiraansa sekä tukemaan ja palkitsemaan koiraansa tilanteen aikana, se voi oppia itse toimimaan tärkeällä hetkellä oikein, hypokoirakouluttaja Elisa Forsman sanoo.
Hypokoiria on koulutettu maailmalla vuodesta 2003 alkaen, Suomessa koulutusta on järjestetty vasta parin vuoden ajan. Virallisia eli koulutettuja hypokoiria on Suomessa noin 15.

Hypokoirakoulutusta varten diabeetikolta, jota koiran halutaan auttavan, kerätään näytteitä sideharsotaitokseen iholta ja hengityksestä. Näytteet kerätään hetkellä, jolloin koiran halutaan ilmoittavan. Koira haistaa minkä tahansa hetken.
Tämän jälkeen koiraa koulutetaan yleistämällä se erilaisille näytteille ja palkitsemalla, kun koira osoittaa oikean näytteen. On erilaisia tapoja, millä koira voi ilmaista poikkeavan tilan. Ilmaisutapa opetetaan sille tarpeen mukaan, mutta ilmaisun on oltava selvä, Forsman kertoo.
Hän arvelee, että koira voidaan opettaa tehtävään keskimäärin noin vuodessa riippuen kouluttajasta, koirasta ja koulutuksen määrästä. Tärkeästä työstä maksetaan luonnollisesti parasta mahdollista palkkaa – koira arvostaa, herkkupaloja, leikkimistä sekä kehuja.

Hanna Jernström on koiransa kanssa parhaillaan hypokoulutuksessa. Hän on nähnyt neljä kuukautta koulutuksessa olleen koiran toimivan jo mallikkaasti.
- Meillä kotona ei vakavia hypotiloja onneksi ole ollut, mutta lapsen sokereita mittaillaan lähes joka yö. Koen hypokoiran oikeaksi turvallisuustekijäksi etenkin yöaikaan, Hanna sanoo.

Teksti on julkaistu Systole 4/2015 -lehdessä.
Teksi: Marko Partanen

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2018. All Rights Reserved.