• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Diastole - Tiia Takamäki, mitä oikein kollaat?

Ensihoitajaopiskelija Tiia Takamäki, Mitä oikein kollaat - soitanko poliisit?1. Harrastat geokätköilyä. On olemassa perus-, multi- ja mysteeerikätköjä. Määrittele mysteeri: Geokätköily?

Se on harrastus, jossa käytetään miljardien arvoista sotilasjärjestelmää, että löydetään jonkun eväsrasia. Oikeasti kätköily on ulkoiluharrastus, joka saa ihmiset tutkimaan mielenkiintoisia paikkoja ja tutustumaan asioihin, joista muuten ei olisi hajuakaan. Kätkö kuitataan eli logataan eväsrasiassa olevaan lokikirjaan ja nettiin.

2. Etsit siis maastosta jonkun piilottamia muovilaatikoita, mitä järkeä?
Joskus tuntuu, että ei mitään. Yleensä siitä saa onnistumisen iloa, kun löytää jonkun kinkkisen kätkön. Samalla tulee liikuttua ja nähtyä muailmoo.3.Mitä ihmettä? Löytääksesi kätkön olet joutunut opiskelemaan lentämistä.
Mysteerikätköjä löytääkseen täytyy silloin tällöin nähdä vähän vaivaa, jotta saa kätkön koordinaatit ratkaistuksi. Lentämisen alkeita täytyi selvitellä erään kätkön paikantamiseksi. Kätköillessä on tullut opeteltua ihan kaikkea aina morseaakkosista koodaukseen ja jääkiekkoon.


4. Olet löytänyt yli 1000 kätköä, mikä niistä on the muovilaatikko?
Hyviä kätköjä on niin monia, että on vaikea eritellä. On hienoja paikkoja ja sitten on hienosti suunniteltuja kätköjä. Mieleenpainuvin on ollut Tajunnanvirta-mysteeerikätkö, se on assosiaatiokartta, jota voi pelata, vaikka kätköilyä ei harrastakaan. Kätköjen eteen saa myös silloin tällöin tehdä fyysisesti töitä, esimerkiksi kiipeillä tai sukeltaa.


5. Kerro erilaisista kätköistä?
Kätkötyyppejä on useita, on pelkät koordinaatit sisältäviä peruskätköjä, multikätköissä kierretään useampi paikka ennen varsinaista kätköä, mysteerikätkössä ratkaistaan jokin ongelma. Earthcache esittelee hienon paikan, jossa purkkia ei ole, mutta siitä otetaan kuva. Ja tapahtumakätköillä tutustutaan muihin kätköilijöihin.
Itse olen piilottanut viisi kätköä, joista kaksi on tällä hetkellä logattavissa. Kätköni on löytänyt 629 ihmistä, etsijöitä on varmaankin enemmän. Idea kätköön syntyy yleensä tylsänä koti-iltana. Haluan esitellä niissä sellaisia kotiseutuni paikkoja, joissa vierailija muuten kävisi.

6. Minkälainen kätkö jää sinulta hakematta?
Kätkön löytäjät voivat kommetoida kätköä netissä. Mikäli jokin kätkö on saanut laadustaan moitteita, se ei kiinnosta. En myöskään jaksa aina hakea ihan kaupungin keskustassa olevia kätköjä, sillä jästien väistelyyn menee liikaa aikaa.


7. Niitä, jotka eivät kätköile, kutsutaan jästeiksi, mitä harrastajat sitten ovat, jästipäitäkö?
Saa olla melkoinen jästipää, että jaksaa juosta metsässä purkkien perässä. Jästi sana on suora käännös englanninkielisestä termistä muggle, joka tulee Harry Potter -kirjoista. Kätköilyssä jästi ei tarkoita taikomatonta ihmistä, vaan ihmistä joka ei kätköile.


8. Jästi ei kuulemma saa nähdä kätkön etsintää?
Jästi saa toki nähdä kätkön loggaamisen, joskus sitä on ihan mahdoton välttää. Tällöin kätköilijän tulisi selventää asia jästille: mitä on tekemässä ja opastaa, että sattumalta löydetty kätkö on jätettävä paikoilleen. Hankalia tilanteita on syntynyt. Useamman kätköilijätutun perään soitettu poliisikin, kun ovat yöllä kollanneet kummallisia paikkoja. Joskus kätköilyä kaupungin keskustassa helpottaa, kun vetää päälle hämäykseksi raksamiehen haalarit.


9. Miten löytää ensimmäisen kätkön?
Kirjaudu sivulle geocaching.com ja tee sinne nimimerkki. Älypuhelimeen voi ladata Geocaching-sovelluksen ja katsoa siitä, missä on lähin kätkö. Sen voi löytää myös gps-laitteella.
Kannattaa tutustua sivuston kätkökuvaukseen ja valita ensin helpompi. Sitten vain menoksi ja purkille!  Älä häiritse jästejä.


Geokätköilystä kyseli Marko Partanen ja kysymyksiin vastaili Tiia Takamäki. Tiia piilottaa Systolen geokätkön Etelä-Pohjanmaalle. Kätkö nimetiin "Ensihoitajan laryngoskoopiksi". Kätköön laitetaan Nitropurkki-kulkija, jonka halutaan keräävän maailmalta mukaansa ambulanssitarinoita.Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2018. All Rights Reserved.