• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Kenttäjohtaja kaataa hirviä

Ensihoidon kenttäjohtaja Johanna Mourujärvi kaataa vapaapäivinään hirviä. Hän näkee hirvenmetsästyksen hirvikantojen kurissa pitämisenä.
- Sitä kautta voin vaikuttaa hirvikolareihin, joita olen ollut paikanpäällä todistamassa jo liikaakin, Johanna sanoo.
Parasta hirvenmetsästyksessä on kuitenkin luonto ja oman Tooris-koiran kanssa toiminta.Ensihoidon kenttäjohtaja Johanna Mourujärvi kuuluu kemijärveläiseen Kattilaniemen eräpojat -nimiseen hirviporukkaan. Aktiivisia metsästäjiä porukassa on  tällä hetkellä kymmenkunta. Muita naisia porukassa ei ole. Johannan jahtimaat alkavat noin 200 metrin päästä kotiovelta.

Hän aloitti hirvenpyynnin kuusi vuotta sitten.
- Suoritin metsästyskortin, hankin ensimmäisen aseeni ja ampumaluvan karhulle, joka oli jo tähtäimessä, mutta mieheni ehti ensin. Meidän Rico-koira haukkui karhua, joten ampumistilanne oli "helppo".
Ensimmäinen hirvi kaatui Johannan laukauksesta viisi vuotta sitten. Yhteensä kaatoja on neljä, joista kaksi tänä syksynä.

- Harrastuksen löytämisestä saan syyttää miestäni. Olin mukana mieheni metsästysreissuilla ja "hurahdin" siihen aivan täysin, etenkin omalla koiralla metsästykseen. Oman koiran hankin samoihin aikoihin, jämtlanninpystykorva Tooriksen, Johanna kertoo.

Hänen mukaansa metsästyksessä on mukavinta luonnossa liikkuminen ja se, että voi vaikuttaa hirvikantaan.
- Olen nähnyt liikaa hirvikolareita työni puolesta ja haluan olla vaikuttamassa siihen, että kanta pysyy kohtuullisena.

Koiran työskentelyn seuraaminen metsässä on Johannalle mieluisaa puuhaa. Päivät kuluvat nopeasti sitä kouluttaessa.
- Aina ei ole saalis mielessä, vaan se että koira toimii oikein hirven tai karhun kanssa. Haasteellisinta on tietysti saaliseläimen löytäminen, mutta onneksi koira hoitaa sen. Ikävinä on, jos koiralle tapahtuu jotain.
Kolmena viimeisenä syksynä loukkaantumiset ovatkin haitanneet koiraa. 

Hirvenmetsästyskausi kestää syyskuun viimeisestä lauantaista vuoden loppuun, paitsi jos saaliskiintiö tulee täyteen, niin metsästys loppuu siihen.
- Meidän porukalla jahti loppui tänä vuonna 22.10. Lupia meillä oli 3 aikuisen ja yhden vasan kaatamiseen.

Ensihoidon kenttäjohtajan työssä ja metsästyksessä ei Johannan mukaan ole paljon yhtäläisyyttä.
- Koiranhaukulle mennessä adrenaliini virtaa niin kuin tietynlaisilla keikoilla. Ehkä sitä haluaa jännitystä elämäänsä vielä hieman lisää, työ kun ei sitä riittävästi - ehkä hyvä niin - tarjoile. Eihän sitä koskaan tiedä mitä koiranhaukusta paljastuu: hirvi, karhu, saukko, thaimaalainen marjanpoimija vai käpyjen kerääjä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.