• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

ELVYTYS15 ovella - Duschl ja Gowens tuovat terveisiä Euroopasta

ELVYTYS15-tapahtuma käynnistyy Helsingissä joulukuun ensimmäisenä päivänä. Asiapuhetta on luvassa kahden päivän ajan. Kakkospäivänä kannattaa verestää omaa rallienglantia, sillä Matt Duschl ja Paul Gowens ovat niin mielenkiintoisia hahmoja, että heiltä haluaa kysellä mitä vain.
ELVYTYS15:n päänäyttämö myytiin hetkessä lopuun. Tulijoita oli niin paljon, että lisää paikkoja järjestettin toisesta luentosalista, jonne esitykset videoidaan.Matt Duschl puhuu Resuscitation Academy -ohjelmasta, johon hän törmäsi Yhdysvalloissa ja jonka hän uskoo parantavan elvytys osaamista meidänkin mantereellamme.
Vapaa-palokuntalaisena  vuonna 1992 uransa aloittanut Matt Duschl muistaa vieläkin ensimmäisen elvytyksensä. Siinä Duschl toimi pelkkänä sivustakatsojana, mutta tajusi samantien, että tämän minä haluan oppia. Motivoitunut Duschl valmistuikin vuonna 1994 EMT:ksi (perustaso) ja Paramediciksi (hoitotaso) vuonna 1998. Vapaa-ehtoisesta palomiehestä on muutamassa vuosikymmenessä kehittynyt oman alansa asiantuntija, joka tänä päivänä toimii Sveitsissä FALCK- ensihoitopalveluiden toiminnan kehitysjohtaja. Hänellä on lisäksi merkittävä rooli elvytyksen laadun parantamisessa, sillä hän on tuonut Resuscitation Academy -ohjelman Eurooppaan.

Duschl pitää suurimpana haasteena ensihoidossa sitä, että pääsisimme eroon “näin me olemme aina tehneet”- ajatusmaailmasta. Tämän vuoksi hän vuonna 2013 esitteli eurooppalaisille, Yhdysvalloissa viisi vuotta aikaisemmin kehitetyn Resuscitation Academy- ohjelman. Ohjelmaa testattiin vuosina 2014 ja 2015 Norjassa ja Sveitsissä. Näiden kahden onnistuneen pilotin jälkeen, ohjelma on nyt  virallisesti osa European Resuscitation Council (ERC) kurssitarjontaa ja mainitaan vuoden 2015 päivitetyissä suosituksissa.
Kurssi muodostuu oppimiskeskeisistä luennoista, demonstraatioista ja käytännön harjoitteista, muun muassa work-shop muodossa. Kaksipäiväinen koulutus on pääasiassa suunnattu ensihoidon johtajille, kenttäjohtajille ja toiminnan johtajille.

Kuinka sitten voimme muuttaa vallitsevaa “näin me olemme aina tehneet”- kulttuuria. Duschlin mielestä tähän tarvitaan systemaattinen lähestymistapa. Hänestä yksittäisten toimijoiden kouluttaminen ei ole yhtä hedelmällistä, kuin itsessään organisaation ja näin ollen johdon kouluttaminen ja valistaminen elvytyksestä, käypä hoidosta ja siitä minkälainen ympäristö tarvitaan jotta yksilöt voivat toimia siinä parhaansa mukaan, siksi kurssi onkin suunnattu heille. Resuscitation Academyn kehitti alunperin yhdysvaltalainen Mickey Eisenberg, jota Duschl lainaa ja toteaa, että “It takes a system to save a life”.

Teeman mukaisesti, myös toinen vierasmaalainen luennoitsija, Paul Gowens, aikoo puhua elvytyksestä ja siitä, kuinka hänen kotikentällään, Edinburghissa on onnistuttu parantamaan selvitymismahdollisuuksia. Gowensilla on huimat 25 vuotta kokemusta ensihoidosta ja niihin vuosiin mahtuu paljon potilailta ja paljon elvytyksia. Tällä hetkellä hänellä on kahden vuoden pesti Skotlannin hallituksen terveys-ja sosiaalihoidon direktoraatissa. Hänen tehtävänään on moniammatillisen työryhmän jäsenenä kehittää turvallista ja ihmiskeskeistä hoitopalvelua ohjelmassa, 2020 Vision for health and social care for Scotland.

Ensihoitajana toimimisen lisäksi Gowens on toiminut useassa projektissa johtotehtävissä ja koulutusvastaavana. Gowens on aikanaan ollut nuorin ensihoitaja Skotlannissa ja hänet on palkittu Englannissa Immediate Medical Care diplomilla. Edinburghin Royal College of Surgeonsin ensihoidon tiedekunnan perustajajäsen, on tällä hetkellä myös Emergency Medical Journalin toimituskunnassa. Gowensin asiantuntemusalueita ovat sydänpysähdys, trauma, sepsis, johtajuus, laadun parantaminen, potilasturvallisuus sekä nopeasti heikkenevän yleistilan tunnistaminen, joista viimeisimmästä hän on myös julkaissut laajan tutkimusartikkelin.
Vaikka Gowens on mukana suurissa projekteissa, joiden luulisi ankkuroivan hänet visusti pöydän taakse, ei näin ole käynyt. Tänä päivänä Gowens toimii aktiivisesti HEMS -pelastajana Scotland Charity Air Ambulancen Helimed 76 kopterissa.

Teksti: Enni Juusela

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2018. All Rights Reserved.