• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Stoppi tyhmälle ilotulittamiselle

Ilotulitteet lensivät yleisön joukkoon – 35 loukkaantui palokuntaleirillä, kertoo STT Iltalehden verkkosivuilla. Emme tarvitse tällaisia uutisia enää. Sama laulu kuullaan jokaisen uudenvuodenaaton jälkeen: päivystyksissä hoidetaan silmiä ja korvia ja tulipaloja sammutellaan. Harva piittaa aika- ja turvasäännöistä, kännissäkin paukutellaan surutta. Perinteisen ilotulittamisen aika on nyt ohi.


Palokuntaleiri kuulostaa turvalliselta paikalta jos mikä. Luulisi, että kyseinen yhteisö voisi olla keskimääräistä turvallisempi lastenleirin järjestäjä. Näin ei ole, samalla viivalla on palokunta kuin muutkin. Turvallisuudessakaan suutarin lapsella ei ole kenkiä.

STT:n haastatteleman poliisin mukaan leirijärjestelyissä ei ilmennyt puutteita. Samassa yhteydessä paikallinen palopäällikkö ilmoitti, että ”onnettomuus oli yksinkertaisesti vahinko.” Saman asian voi sanoa toisinkin: palokuntaleirillä ilotulittajat eivät osanneet käyttää ilotulitusvälineitä tai olivat niiden käytössä huolimattomia. Käsittääkseni ilotulituspata kaatuu muussa tapauksessa vain valmistusvirheen takia, siitä ei uutisissa ainakaan puhuttu.

Itse olen ollut läsnä muutaman kerran, kun ”roomalaisilla kynttilöillä” leikitään saunaillassa sotaa, tai kun raketti räjähtääkin paikallaan, tai kun raketti saavuttaa kovimman nopeuden vaakalennossa, kaikissa oli syynä käyttäjän huolimattomuus, piittaamattomuus tai tietämättömyys. Muutamissa em. tapauksissa oli vain kiva riehua raketeilla kännissä, mikä tuskin on aivan tavatonta.

On aika lopettaa perinteinen räjähdeaineilla ilotulittaminen niin, että se on jokamiehenoikeus. Ilotulittaminen voitaisiin kieltää yksityishenkilöiltä ja saattaa se sellaisten yritysten tai tahojen tehtäväksi, joilla on ilotulittamiseen asian mukainen perehtyminen tai jatkossa vaikkapa lupa.

Ilotulittaminen voitaisiin järjestää keskitetysti ja organisoidusti sellaisilla paikoilla, joissa siitä ei ole kenellekään haittaa, vaan siitä voisivat nauttia ne, jotka siitä pitävät. Onko kukaan koskaan pohtinut räjähteiden korvaamista vaikkapa valo- ja äänitekniikalla?

Teksti: Marko Partanen

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010071012018447_uu.shtml

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.