• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

9Lives iskee Kööpenhaminan ensihoitokisassa

160428 1632249Livesin ensihoitajat vasemmalta Erik Lydén, Taru Nieminen ja Kirsi-Maria Juvonen iskevät kiinni potilassimulaattoriin ja irroittavat siitä tarpeen tullen, kun Kööpenhaminassa selvitetään mestaruus lajissa nimeltä ensihoito.

 

9Livesin joukkue, Kirsi-Maria Juvonen, Erik Lydén ja Taru Nieminen, edustaa kisassa sinivalkoisia värejä, kun Kööpenhaminan EMS 2016 -konferenssissa käydään ensihoidon ammattilaisten EMS European Championship -kilpailu.

Kilpailuun otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 16 joukkuetta. Tällä hetkellä ilmoittautuneita joukkueita on yli 10, Suomen ja isäntämaa Tanskan lisäksi joukkueita on ilmoittautunut ainakin USA:sta, Ruotsista, Espanjasta ja Puolasta.
Alkuerissä joukkueet elvyttävät ja hoitavat traumapotilaan. Kolme eniten pisteitä saanutta joukkuetta pääsee toisena konferenssipäivänä kilpailtavaan finaaliin, jossa skenaariona on monipotilastilanne.
Systole kysyi suomalaisten tunnelmat kuukautta ennen kilpailua.

 


Kokemusta on ja ei ole

9Livesin joukkue omaa EMS European Championship -kisaan lähdettäessä kutkuttavat pohjat - nimittäin kokemusta on ja ei ole.
Kirsi-Maria Juvonen kertoo kilpailleensa parikymmentä vuotta sitten suunnistuksessa, on siis todennäköistä, että joukkue vähintäänkin löytää kilpailupaikalle.
Taru Nieminen ollut ensihoidon SM-kioissa 9Livesin kannustusjoukoissa. Omaa kilpailuhistoriaansa hän raottaa sen verran, että on pystynyt ratsastukilpailussa välttämään traumat.
Erik Lydén on päässyt alan kisoissa jo taiston tuoksinaankin ja saavuttanut ensivastekisassa hopeaa. Kööpenhaminassa on mahdollisuus kirkastaa mitali.Ainutlaatuinen mahdollisuus

 

9Lives kyseli sähköpostilla vapaaehtoisia kilpailusta kiinnostuneita. Taru Nieminen tutustui kisan nettisivuihin eikä ajatus kisaan osallistumisesta jättänyt muutaman päivän jälkeenkään rauhaan.
- On kuitenkin aika ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan tälläisiin isomman luokan mittelöihin, joten ilmoittauduin vapaaehtoiseksi ja pääsin mukaan, Nieminen sanoo.
Kirsi-Maria Juvoselle asia oli selvä heti.
- Ilmoittauduin saman tien nähtyäni ilmoituksen ja tulin valituksi hakijoiden joukosta, hän sanoo.

Erik Lydénille ammatillisesti suurin syy osallistua on kisaaminen muiden maiden kollegojen kanssa, tutustua heihin ja nähdä miten he toimivat. Hän sanoo ensihoidossa kilpailemisen olevan kaksipiippuinen juttu.
- Ensihoitotyön ihmisillä on erilaisia vahvuuksia ja työmme on niin monisyistä, että ensihoitajia on mielestäni mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen. Kilpailemiseen pitääkin mielestäni suhtautua tietyllä tavalla, sillä kisassa voidaan mitata vain rajallista määrää asioita - kuten tiettyjä suoritteita sekä esimerkiksi tiimityötä, Lydén sanoo.
Hän aikoo ottaa kaikki irti kilpailusta, jonka hän luonnehtii olevan suurella huolella laadittu simulaatioharjoitus.Suomalainen osaaminen riittää - asennetta on

Tavoitteista puhuttaessa Taru Nieminen haluaisi tehdä joukkueena parhaan mahdollisen suorituksen ja toivoo, että laadukkaalla suomalaisella ensihoidolla pääsisi kilpailuissa pitkälle. Erik Lyden on samoilla linjoilla mutta Juvonen ei päästä tiimiläisiänsä helpolla. Vanhana suunnistajana hän tietää, että metsään voidaan mennä mutta sieltä pitää tulla ensimmäisenä pois.
- Tavoitteet ovat todella korkealla, asennetta on ja voittamaan lähdemme. Suomi on maailman kärkeä ensihoidossa ja me menestymme pitkällä työkokemuksella ja suomalaisella terveydenhuollon korkeakoulutuksella, Kirsi-Maria Juvonen sanoo.

9Livesin joukkue harjoittelee kilpailuja varten.
- Olemme kaikki perheellisiä ja työssäkäyviä, joten yhteistä treeniaikaa on haasteellista löytää. Pyrimme kuitenkin treenaamaan mahdollisimman monta kertaa ennen kisoja. Harjoittelemme kisoja varten myös jokaisessa työvuorossa, koska olemme kaikki ensihoitajia ja kilpailucaset ovat elävästä elämästä, Kirsi-Maria Juvonen kertoo.Miten uskallat osallistua?

9Livesin joukkue odottaa innolla kisaa. Taru Niemiseltä on usein kysytty: Miten uskallat osallistua?
- Miksi en uskaltaisi - pitäisikö pelätä, että en osaa tai nolaan jotenkin itseni? Onko ajatuksena se, että jos ei kisoja voiteta niin sitten ei osata työtämme? Vai pelottaako uusi ja ihmeellinen? Itselleni tämä on ainutlaatuiinen mahdollisuus päästä tutustumaan muiden maiden ensihoitoon ja tapoihin työskenellä, Taru Nieminen pohtii.

Hän kertoo kisojen lähestymisen kipristelevän vatsanpohjaa hyvällä tavalla.
- Fiilis on rento, vaikka vähän miettiikin onko itse panostanut nyt varmasti tarpeeksi. Yhteisissä treeneissä kaikki olemme osoittautuneet sen verran kilpailuhenkisiksi, että se saattaa tempaista mukaansa, Taru Nieminen sanoo.

- Kilpailuun osallistuminen jännittää, tietenkin. Se on menemistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle - pois tutuista työkuvioista ja ympyröistä. Olemme Suomen edustajia kisassa, joten yritämme antaa mahdollisimman hyvän kuvan suomalaisesta rautaisesta osaamisesta.
Taru Niemisen mukaan 9Livesin joukkue on valmis.

 

EMS 2016 -konferenssi ja EMS European Championship -kilpailu pidetään touko-kesäkuun vaihteessa Kööpenhaminassa. Kilpailun järjestävät CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation) ja EMS Copenhagen. Kilpailun sponsoreina ovat Falck ja Laerdal.


Teksti Marko Partanen
Kuva Sami Kallioniemi

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2018. All Rights Reserved.