• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Kelluva tukikohta

Emäsalon sillan kyljessä Porvoossa kelluu merivartioston uusi tukikohta, johon itäisen Uudenmaan merivartijat ovat jo asettuneet taloksi. Vanha, Glosholmenin saarella sijainnut asema tuli tiensä päähän, vaikka palveli uskollisesti jo 1930-luvulta lähtien.

 

- Vanhan tukikohdan rakennukset olisivat kaivanneet peruskorjausta, eikä niitä säästösyistä enää ruvettu meitä varten remontoimaan. Sen sijaan heräsi ajatus uudesta, kelluvasta ja liikuteltavasta tukikohdasta, joka sijaitsee mantereella, vartioupseeri Peter Lindqvist kertoo.

Kelluvan aseman perustamis- ja käyttökustannukset ovat maltillisemmat, kuin mitä vanhojen remontoinnista olisi syntynyt. Koko Pohjolassa ei ole aiemmin ollut vastaavaa, kelluvaa tukikohtaa, vaikka kelluvia ja siirrettäviä huoltolauttoja on Suomessakin ollut jo 1990-luvulta.

- Tällä kertaa myös asuintilat rakennettiin samaan lauttaan. Veneetkin kiinnittyvät kätevästi aseman pollareihin. Ja lisäksi kaikki lauttaelementit ovat kotimaassa tuotettuja, Lindqvist tietää.

Tukikohta on huoltolauttojen tapaan siirrettävä, joten esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua, kun tämän hetkinen vuokrasopimus Porvoon Kuggenissa päättyy, voidaan arvioida jos lauttaa halutaan siirtää muualle. Ahtaan paikan kammoakaan lautalla ei pääse syntymään, sillä tukikohdassa voi tepastella kaiken kaikkiaan noin 230 neliömetrin alaa kahdessa kerroksessa. Lautalta löytyy majoitus- ja keittiötilojen lisäksi sauna ja punttisali.

- Kelluva asunto sinällään ei ole mikään uusi asia, mutta tämmöinen kelluva virastotalo majoitustiloineen taitaa kyllä olla, Lindqvist nauraa.

Vielä ei ole konkreettista päätöstä siitä, mihin käyttöön vanhat tilat Glosholmenissa tulevat, mutta ainakin jonkinlaista virkistystoimintaa saarelle on jo suunniteltu.

Teksti Kati Saarikivi

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.