• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Ensihoidon suomenmestari on Med Group

Med Group Helsinki voitti Ensihoidon SM-kisat 2016. Arcadan opiskelijat ylsivät kolmannen kerran järjestetyissä kisoissa jo toisen kerran finaaliin mutta käytännön kokemus voitti taas kirjatiedon. Suomenmestarit edustivat voitokkaasti Suomea myös Ruotsi-maaottelussa; perustaso pesi akateemikot.

 

Petri Kakko, Jani Palenius ja Mikko Nieminen eli Med Group Helsinki voitti ensihoidon suomenmestaruuden Silja Serenadella pidetyillä Akuuttihoitopäivillä. Finaalissa kukistui komen kilpailun mittaisen historian aikana toisen kerran finaaliin yltänyt Arcadan opiskelijat.
Med Group tavoitteli Voittajan miekka -kiertopalkintoa kaikkiaan seitsemällä joukkueella.

SM-kisojen rastit koostuivat tällä kertaa joukkue- ja yksilösuoritteista. Elvytys, EKG-tulkinta, Care Me -peli sekä intraossealiyhteyden laitto lukeutuivat testeihin, jotka arvottiin jokaisen kohdalla sattumanvaraisesti.
Itse finaali ei ollut ensimmäisen vuoden kaltainen spektaakkeli, mutta keräsi kyllä suurimman osan akuuttiristeilijöistä paikalle. Finaalitehtävänä oli tajuton intoksikaatiopotilas. Arcadan joukkueen tiimityöskentely oli hienoa ja heillä oli selvä johtaja, mutta perusasioita ja tutkimuksia unohtui matkan varrella.
Med Group suoriutui tehtävästä mallikkaasti; tuhansien ajettujen keikkojen tuomalla varmuudella, vaikka pieni tuskanhiki helmeilikin jokaisen otsalla, kun keikka osoittaui luultua kinkkisemmäksi.
Viime vuoden voittajajoukkueesta paikalla oli HUS Porvoon alueen ensihoitolääkäri Markus Lyyra, joka luovutti Med Groupin joukkueelle Voittajan miekan ja piti pienen puheentyyppisenkin.

Med Groupin Kakko, Palenius ja Nieminen olivat tyytyväisiä suoritukseensa, vaikka hieman yllättyneenoloisia. Työpareina he eivät ole toimineet, vaikka Helsingissä työskentelevätkin. Yhteistä harjoittelua ei taustalta löytynyt, eivätkä miehet suostuneet myöntämään, että heille olisi luvattu mitään lämmintä kädenpuristusta enempää työnantajan puolelta.
Voittajan miekan tavoittelu osoittautui hieman kaksiteräiseksi, sillä voittajalle oli luvassa edustuspaikka kaikkien aikojen ensimmäiseen Suomi-Ruotsi maaotteluun. Järjestävän tahon mukaan maaotteluedutus ei kuitenkaan useita joukkueita houkutellut. Syy saattoi olla siinä, että maaottelu pidettiin seuraavana päivänä, jolloin kokemuksen mukaan luomi saattaa painaa tai sitten kyseessä oli puhdas selittely. Finaaliin edenneet Arcadan opiskelijat ja Med Group Helsinki olivat omaa luokkaansa.

Tiistaina aamupäivällä pidetty maaottelu ei houkuttanut paikalle ihan samaa yleisömäärää, mutta siinä nähtiin jännittävä kaksikielinen mittelö. Tapauksena tällä kertaa eloton lapsipotilas, jolla omenanpala oli juuttunut henkitorveen. Ruotsin joukkueen muodostivat Karin Brolin, Susanne Pålshagen ja Veronica Lindström, joilla kaikilla on sairaanhoitajatutkinnon lisäksi akateeminen tutkinto ja vankka koulutus- ja tutkimustausta. Suurin ero suorituksissa tuli siinä, että Suomen joukkue löysi heti omenanpalan, poisti sen ja sai ventiloitua potilasta, kun taas ruotsalaiset eivät omenanpalasta havainneet.
Voittopuheessaan Suomen joukkue halusi erityisesti jokaisen pohtivat perustason tärkeyttä ja kuinka pitkälle perushoidolla ja taidolla päästään, vaikka erityisiä temppuja ei tehtäisiinkään.□

 

Teksti Enni Juusela

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.