• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Ministeriön mies ambulanssissa

POUSIErityisasiantuntija Jouni Pousi on työskennellyt viiden vuoden ajan sisäministeriössä.
"Olen pyrkinyt kerran tai kaksi vuodessa tekemään työvuoron paloautossa tai ambulanssissa. Haluan pitää itseni pelissä mukana."

Sisäministeriön erityisasiantuntija Jouni Pousi on joka vuosi vieraillut työvuoron ajan ambulanssissa tai pelastusyksikössä. Viime kesänä hän teki työvuoron ensihoidon kenttäjohtajan yksikössä Espoossa. Ministeriön miehen vastaanotti Anssi Taavila, joka oli aikoinaan tämän ohjauksessa ambulanssityöharjoittelussa Helsingissä.

Pousi kertoo olevansa huojentunut keikoilla näkemästään hyvästä tasosta. Eteenpäin on tultu isoin askelin siitä, kun hän reilu 15 vuotta sitten itse työskenteli ambulanssissa.
Ministeriön mies osallistuu keikoilla tutkimiseen ja hoitamiseen mutta varsinaisen henkilökunnan ehdoilla.
"Helsingissä olin viime tammikuussa mukana kahdessa elvytyksessäkin. Tuttu lääkäri sanoi, että ihan kuin et olisi ollut poissa ollenkaan. Sanoin heille, että: nyt kuulostaa jo pelottavalta."

"Välillä tuntuu siltä, että kun katson ensihoidon toimintaa tavallaan ulkopuolelta, se näyttää paremmalta kuin mitä toiminnassa sisällä olevat itse antavat ymmärtää sen olevan. Osaaminen; potilaan hoito ja kohtaaminen on tehnyt syvän vaikutuksen. Keskusteluja seuratessa välillä tuntuu, että ensihoidossa ollaan jopa liian itsekriittisiä omalle toiminnalle ja osaamiselle. Voitte arvostaa tekemistänne, sillä olette hyviä."

Keikkoja tärkeämmäksi oman työnsä näkökulmasta Pousi asettaa kahvipöytäparlamentin.
"Kun pääsen kavereiden kanssa juttelemaan ja kuulemaan tärkeitä mielipiteitä, on niillä asioita valmistellessa merkitystä. Kaikki vaikuttavat kaikkeen."
Pousin mukaan työvuorossa voi aistia miten mikäkin asia vaikuttaa muun muassa työssä viihtymiseen sekä työhyvinvointiin, mitä hän pitää erityisessä arvossa.
Pousi kertoo pystyvänsä tuomaan kokemukset ja näkökulmat helpommin esiin työryhmissä, kun on itse todennut ne ensin.

"Vanhemmat konkarit eivät kaunistele asioita - arvostan sitä. Koen sen luottamuksen osoituksena, kun istun kahvipöydässä ja minut tullaan haastamaan. Aina kun menen vuoroon, altistan itseni kritiikille. Sen hinnan olen valmis maksamaan."
Vuoroissa käytyjen hyvien ja runsaiden keskustelujen jälkeen Pousi kertoo olevansa usein puhki - hyvällä tavalla. Epäasiallisuutta hän ei ole koskaan kohdannut. Hän uskoo, ettei työvuorossa vain piipahtaen pystyisi tällaisiin keskusteluihin, vaan niissä on oltava alusta loppuun, jotta näkee ja kokee.
"Kun olen arjessa mukana, on minua varmaankin helpompi lähestyä."

Työvuorovierailuilla Pousi on ymmärtänyt lisää viestinnän tärkeydestä.
"Asioiden valmisteluvaiheesta pitää siitä kertoa mahdollisimman monella kanavalla. Asiat, jotka ovat itselle arkipäivää, voivat olla kaukana toisen arkipäivästä. Tämän muistaa kyllä nykyään paremmin, kun asioita valmistelee ja viestintää suunnittelee.

Työvuoron päätyttyä Pousi on kuullut sanat:
"Kiva kun kävit, pidä sitten meidänkin puolta."
"Se on vähintä mitä voin tehdä", Pousi on vastannut.


Teksti Marko PartanenSuomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.