• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Ari Kinnunen: "Ensihoitaja, hanki tietoa"

arikinnunenEäkkeellä oleva ensihoitolääkäri Ari Kinnunen kannustaa ensihoitajia hankkimaan itse tietoa, työnantajia hän kehottaa tukemaan työntekijöidensä tietojen hankkimista.
"Seuraan itsekin edelleen tutkimuksia. Eläkkeellä siihen on paremmin aikaa kuin työvuosina", Kinnunen sanoo.
Ari Kinnunen täytti 70 vuotta marraskuun 23. päivänä 2017.

Ari Kinnusen arvion mukaan ensihoitajat eivät vieläkään hae aktiivisesti itse tietoa. 
"Ainoa suomalainen lehti, josta sitä saa, on Systole mutta se ei riitä."
Tietoa on etsittävä ulkomaisista lehdistä ja keskusteluista. Saatuun tietoon pitää kuitenkin osata suhtautua kriittisesti.
"Meillä koetaan, että jos tieto kyseenalaistetaan, kyseenalaistetaan myös sen antaja. Keskustelukulttuuri puuttuu. Fokuksena pitää olla asia." 
Kinnunen kehottaakin työnantajia lähettämään henkilöstöään alan kongresseihin mutta siten, että siellä tehdään muistiot ja tietoa tuodaan koko organisaatiolle.

"Koulutus on keino. Oppiminen on päämäärä. Pitäisi löytää keino, jolla mitataan oppimista", Ari Kinnunen sanoo.
Hän muistelee lämmöllä suullisia tenttejä, joihin osallistuttiin ryhmänä. Niissä tuotiin potilascase ryhmän pohdittavaksi. Keskustelun vetäjä vei tarinaa aina syvemmälle ja prässäsi vuoron perään kutakin ryhmän jäsentä, jolloin muut kuuntelivat.
"Kun tyyppi pantiin heikoille jäille, hänelle tuli suorittamisen tarve, jolloin suorituskyky heikkeni. Siinä nähtiin nopeasti kehittämistarpeet."
Kinnunen sanoo, että suullinen tentti vaati paljon aikaa mutta hän toivoisi sitä kentälle lisää.
Nykyaikaisista menetelmistä Kinnunen pitää simulaatio-opetusta fiksuna.

Ensihoidossa on menty eteenpäin paljon; menetelmät ja järjestelmät ovat kehittyneet. Kinnunen nostaa esimerkiksi hätäkeskusten tilannejohtamisen, jossa osataan käyttää ambulansseja ja täyttää tyhjiöitä.
"Hassua tässä on se, että elämme vuotta 2017, sillä Englannissa sama asia toimi jo 20 vuotta sitten. Kun ensihoitajat tulivat töihin, he eivät menneetkään asemalle, vaan koneen osoittamaan paikaan, johon tuli todennäköisimmin keikka."

San Diegossa puolestaan oli pohdittu statustamisia melko pitkälle jo 30 vuotta sitten.
"Ambulanssin oli oltava matkalla 45 sekunnissa. Lähtöä ei mitattu napin painalluksesta, vaan ambulanssin renkaaseen asennetun anturin avulla. Se kertoi, koska auto oikeasti liikkui.
Kun potilas piti tavoittaa vaikkapa kahdeksassa minuutissa, se mitattiin monitorin järjestelmään antamista tiedoista. Jos sopimuksissa ei pysytty, tuli sakkoa. Rahan puhetta kaikki ymmärtävät.
Kinnunen sanoo, että Suomessakin on menty hyvään suuntaan mutta nopeamminkin oltaisiin voitu edetä.

Teksti ja kuva Marko Partanen


Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.