• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Aika pitkä työmatka

Raaseporilainen Erkki Karhu käy töissä Övertorneåssa, matkaa kertyy 870 kilometriä yhteen suuntaan. Työnantaja on sairaanhoitopiiri, Region Norrbotten.
Karhu sanoo, että vaikka palkan takia siellä töissä käydään, niin kaikesta huomaa, että työntekijää arvostetaan.

Raaseporilainen lähihoitaja Erkki Karhu ajaa 870 kilometrin työmatkansa Ruotsin puolella olevaan Övertorneåån yhdeksässä tunnissa. Joku voi pitää matkaa pitkänä mutta Karhu ei.
”Työmatkani lyheni puolella, sillä ennen Övertorneåta kävin töissä Hamaroy Oppeidissa, joka on Pohjois-Norjassa. Sinne matkaa kertyi 1650 kilometriä.”

Karhu kertoo, että alunperin hänen piti mennä Norjaan töihin vain puoleksi vuodeksi. Toisin kävi.
”Jäin työhaastattelusta suoraan töihin kolmeksi päiväksi.”
Lopulta Norjan visiitti kesti reilut viisi vuotta. Työnantaja tuki jatkuvasti henkilöstöä. Se näkyi muun muassa siinä, että Karhukin pääsi heti suorittamaan ensihoitoon liittyviä kursseja, kuten PHTLS, AMLS, AHLR ja synnytyskoulutusta. Kurssit oli huomioitu työvuorolistoissa, työnantaja antoi niihin aikaa neljä tuntia viikossa.
Vaikka kaikki oli Norjassa hyvin, Karhu päätti siirtyä lähemmäksi kotia töihin, jotta opiskelu helpottuisi. Hän käy parhaillaan sairaanhoitaja amk -tutkintoa Forssassa.

Karhu aloitti Övertorneåssa vuodenvaihteessa ja sai suoraan viran.
”Palkan takiahan siellä töissä käydään mutta kaikesta huomaa, että työntekijää arvostetaan.”
Sairaanhoitopiiri on joustava ja kysyy ensihoitajien mielipiteitä ahkerasti. Hiljattain ensihoitajat saivat valita itselleen ambulanssin. Olosuhteiden takia valinta kääntyi yksimielisesti Volvo XC 90:n eduksi. Haastatteluhetkellä sillä on ajettu 20 000 kilometriä ja työntekijät ovat varmoja, että valinta oli oikea.

Ennen potilaan kanssa autoon siirtymistä harkitaan tarkasti, tuleeko kuljetusta. "Jos lähdemme Kalixin aluesairaalaan, olemme paikkakunnalta poissa kolme tuntia, jos lähdemme Sunderbyn lääninsairaalaan, Luleåån, edestakainen reissu kestää viisi tuntia", Karhu kertoo. Övertorneåssa on terveyskeskus, jossa lääkäri päivystää virka-aikana. Sairaanhoitaja on saatavilla 24/7, minkä lisäksi siellä on akuuttiosasto, minne kiireettömän potilaan voi viedä yön yli seurantaan.

Övertorneåssa ambulanssitallin seinälle tulee kerralla 12 viikon työvuorot. Ensihoitajat voivat muokata esimiehen kanssa listaa mieleisekseen mutta kahta peräkkäistä vuoroa ei sallita.
”Fiksusti kun vaihtaa, niin kaikki saavat pitempiä vapaita, nytkin minulla on menossa 10 päivän vapaa. Minulla on reilu työnantaja ja hyvät esimiehet ja työkaverit, muuten tämä ei toimisi.”

Yhdellä työreissulla Karhu viipyy tyypillisesti viikon, jolloin hän tekee kolme vuorokautta töitä. Övertorneåssa töitä tehdään 24 tunnin työrytmillä.
Työreissuilla asuminenkin järjestyy mukavasti, sillä Haaparannassa asuu hänen sukulaisiaan.

Teksti Marko Partanen

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.