• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

EKG Akuuttihoidossa -kirja ilmestyy syksyllä

EKG Akuuttihoidossa -kirja ilmestyy syksyllä. Se korjaa tähän asti olleen puutteen ensihoidon opetuksessa ja täydennyskoulutuksessa. Kirja on kirjoitettu "ensihoitajavoimin", kannesta löytyvät nimet Juha Jormakka ja Jukka Kettunen.Ensihoidon kirjaprojekteissa aiemminkin mukana ollut Juha Jormakka totesi ensihoitoa opettaessaan, että ensihoidon ekg-opetukseen ei ole saatavilla kunnollista oppikirjaa. Sitä ei löytynyt Suomesta eikä oikein maailmaltakaan.
Jormakka oli mukana kirjoittajaryhmässä, joka oli juuri saanut valmiiksi Oireesta diagnoosiin -kirjan. Melkein heti teoksen valmistuttua Jormakka esitteli kustannustoimittajallensa uuden kirjaidean - ja tämä ihmetteli; yleensä kirjan äskettäin valmiiksi saanut kirjoittaja vannoo, että ei kirjaa enää ikinä.

Jormakalla oli kuitenkin toisenlaiset suunnitelmat. Hänellä oli valmis näky uudesta ekg-kirjasta. Se n tulisi antaa vastauksia juuri niihin kysymyksiin, joita opiskelijat tunneilla kysyvät.Kirjassa pureuduttaisiin perusteisiin ja asioihin, jotka nimenomaan ensihoitajille olisivat tarpeen.

Kaveriksi kirjoittamaan Jormakka pyysi Jukka Kettusen, jolla on myös ensihoitajatausta mutta joka työskentelee nykyään ensihoidon lehtorina.
”Jukan ekg-luentoja on kiitelty ja tiedän hänen olevan yksi parhaista ellei paras ensihoidon lehtori opettamaan ekg:tä. Siitä sain idean pyytää häntä mukaan”, Jormakka sanoo.
Ekg Akuuttihoidossa -kirja syntyy siis ensihoitajien kirjoittamana, mikä takia asian lähestymistavasta on lupa odottaa kenttäläheistä.
Ensihoitolääkäri Peter Holmström on tarkistanut käsikirjoituksesta lääketieteellisen osuuden.

”Olen aina ollut kiinnostunut kirjoittamisesta ja ekg:stä, joten valinta oli helppo”, Kettunen perustelee kirjoitusurakkaan lähtemistään.
Mutta voiko luennon pitämistä ja oppimateriaalin kirjoittamista verrata?
Kettunen pitää luennossa interaktiivisuutta ja yleisön lukemista tärkeänä. Materiaalia voi ja pitää täydentää kertomalla, piirtämällä ja vaikka elehtimällä. Kirjoitetun oppimateriaalin puolestaan pitää olla yksiselkoista, ymmärrettävää ja helppolukuista. Luennoilla tiedetään yleensä jollakin tasolla osallistujien osaamisen taso, kirjassa pitää osata kertoa asiat niin selkeästi, että lähes kaiken tasoiset lukijat ymmärtävät sen.
"Samaa niissä on silti paljonkin: Minulla on asia, jonka haluan sinun ymmärtävän, ja koetan tuottaa sen muotoon, jonka toivottavasti ymmärrät”, Kettunen sanoo.
Hän uskoo, että opettajakokemuksella on merkityksensä siinä, miten asian saa upotettua lukijalle perille.

Kettusta on aina kiehtonut ekg, jota hän kuvaa nopeaksi, halvaksi ja kivuttomaksi keinoksi saada irti tietoa potilaan sydämen toiminnasta. Se kertoo niin hapenpuutteesta, rytmihäiriöistä kuin elektrolyyttihäiriöistäkin.
"Ekg on ensihoidossa aina mukana ja helposti opeteltavissa. Whats not to like?”

EKG Akuuttihoidossa on Kettusen ensimmäinen kirjaprojekti.
”Eniten päänvaivaa on ehkä tuottanut selkeän tarinan kertominen kappalejaoilla ja sisällön rytmittämisellä. Millä aloitetaan ja missä välissä mikäkin asia tuodaan esille? Lisäksi jokaisen itselle selvän termin syynääminen ja selventäminen on ollut hiostuttavaa mutta tarpeellista. Onneksi meillä on hyvä kustannustoimittaja Suvi, joka on kärsivällisesti jaksanut kysellä asioita."

Kettunen uskoo, että tuleva kirja tukkii ensihoidon perusopetuksessa ja ylläpitokoulutuksessa ammottavan aukon.
"Olemme keskittyneet paljon akuuttivaiheen ekg:n rekisteröinnin ja tulkinnan kulmakiviin. Sekä niihin perusasioihin, joilla saadaan ensinnäkin otettua laadukas ekg ja joiden avulla tulkintaan saadaan selkeitä työkaluja ABCDE:n ja SOCRATESin kylkeen. Nämä ovat mielestämme vielä puuttuneet ensihoidon opetuksesta.”

EKG akuuttihoidossa alkaa olla painovalmis, lukemaan sitä päästäneen syksyllä. Kirjan kustantaa Sanoma Pro.


Teksti Marko Partanen

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.