• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Perustason ensihoitaja -tutkinto vakiintuu

Ensimmäiset perustason ensihoitajiksi valmistuneet ovat jo kentällä töissä. Kokeilututkintona vuodesta 2015 järjestetty tutkinto vakiintuu omaksi opintopolukseen elokuussa 2018. Ehkä siksi tutkintoa ei vielä kunnolla kentällä tunneta. Systolen haastattelussa on Gradia Jämsän ensihoidon koulutusvastaava Anu Järvinen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Perustason ensihoidon osaamisala, kokeilututkinto -nimihirviön takaa paljastuu tykätty ja toimiva kokeilututkinto, jota on järjestetty Gradia Jämsässä vuodesta 2015 alkaen.
Tutkinnosta valmistuneet rekisteröidään Valviraan lähihoitaja-nimikkeellä mutta tutkintonimike on perustason ensihoitaja. Sillä nimellä tutkinto tunnetaan myös kentällä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus käynnistivät Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun vuonna 2014. Kokeilun aloitusta perusteltiin muun muassa ensihoitopalvelujen organisointiin ja henkilöstön kelpoisuuteen liittyvissä säädöksissä ja työelämässä tapahtuneilla muutoksilla ja erityisesti ensihoito-osaamisen vaativuudella, Gradia Jämsän ensihoidon koulutusvastaava Anu Järvinen kertoo.
Kokeilu päättyy vuonna 2019. Uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan elokuussa 2018, jolloin oppilaitokset voivat ottaa sen tutkintotarjontaansa.

"Tutkinnosta valmistuneilla on varmasti laajempaa ja monipuolisempaa osaamista kuin nykyisillä lähihoitajilla, koska he ovat opiskelleet ensihoitopainotteisesti koko tutkinnon ajan", Järvinen kertoo.
Hän uskoo, että perustason ensihoitajat ovat hyvä valinta muuallekin kuin ensihoitoon, vaikkapa kotihoitoon, jossa tämänkaltaista osaamista tarvitaan.
"Minulla on sellainen näkemys, että tutkinnosta valmistuneet ovat työllistyneet hyvin alan tehtäviin, ei vain ensihoidon pariin. Määriä työttömistä tai toiselle alalle menneistä ei ole tietoa."
Osa on jatkanut opintoja heti valmistumisen jälkeen.

Monesti työnantajat palkkaavat perustasonkin paikoille hoitotason väkeä, jota myös kentällä riittää. Oletko huolestunut tästä suuntauksesta ja onko sillä vaikutusta perustason ensihoitaja -tutkintoon?
"Tämän koulutuksen tuottamaa osaamista ei tunnisteta vielä riittävästi kentällä", Järvinen arvelee.

Joillakin valmistuneilla työn saanti on kuitenkin ollut kiven alla. Eräs valmistunut ihmettelee sitä, kun tutkintoa suorittamaan houkuteltiin sillä, että töitä riittää, ja että perustason henkilöstöstä kentällä on kova pula mutta valmistumisen jälkeen töitä ei tuntunut millään löytyvän. 
Toinen valmistunut sai nopeasti työpaikan työharjoittelupaikastaan ja opiskelee samalla ensihoitaja amk -tutkintoa. Opintojen ja työn yhteen sovittaminen on hankalaa mutta tähän asti on menty työn ehdoilla.

Jämsän ammattiopistosta (nykyään Gradia Jämsä) on valmistunut kaksi perustason ensihoitaja -ryhmää ja kaksi ryhmää on parhaillaan sisällä. Valmistuneita on tällä hetkellä 35 ja pitkin kevättä valmistuu lisää.
"Jokaisella opiskelijalla on oma, yksilöllinen opintopolku."

Perustason ensihoitaja -kokeilututkintoa on voinut opiskella viidessä oppilaitoksessa: Oulun seudun koulutuskuntayhtymässä, Savon koulutuskuntayhtymässä, Stadin ammattiopistossa, Stadin aikuisopistossa, Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä, Jämsän ammattiopistossa sekä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa.

Systole haastatteli kaksi valmistunutta opiskelijaa, yhden entisen opettajan ja kaksi työnantajan edustajaa. Lue lisää nälökulmia Systolesta 2/2018. Lehti ilmestyy viikolla 16.


Teksti Marko Partanen

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.