• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Päijät-Häme vei Ensihoidon SM-voiton 2018

Naapurisopu oli koetuksella, kun Ensihoidon SM-kisan finaalissa mittelöitiin kahden hämäläisjoukkueen kesken. Kaikkiaan neljä joukkuetta osallistui tämän vuoden SM-kisoihin, osallistumissääntöjen muututtua. 1500 euron rahapalkinto ja Voittajan miekka lähtivät lopulta vihreäpukuisten päijäthämäläisten matkaan.

Arcadan oppimiskeskus, APSLC suunnitteli ja toteutti neljännet Suomen Ensihoidon SM-kisat. Ne järjestettiin Hämeenlinnassa, Aulanko Areenalla, Akuuttihoitopäivien yhteydessä, tokokuun 25 päivä.
”Kisojen tarkoituksena ei ole leikkimielisyys, mutta kevyin ja iloisin mielin osallistujien toivotaan kuitenkin olevan. Tämä on kisailun lisäksi ennen kaikkea oppimistilaisuus”, Arcadan ensihoidon opettaja Christoffer Ericsson tarkentaa.

Aiemmin kisoihin on saattanut osallistua jopa puoli tusinaa saman palveluntuottajan palveluksessa olevaa joukkuetta. Tänä vuonna osallistumista oli rajoitettu yhteen joukkueeseen per palveluntuottaja. Tämä saattoi näkyä osallistujamäärässä, sillä kisaavia joukkueita oli lopulta neljä.
”Olimme arvioineet selviävämme noin kuudesta joukkueesta, joten siinä mielessä määrä ei ollut liian pieni. Toki ensi vuonna toivoimme muutaman joukkueen lisää”, Exel-velho ja arviointiguru Ericsson pohtii.

Kisojen ja ratojen suunnitteluun oli panostettu entiseen tapaan melkoisesti ja suorituksia arvioitiin järjestelmällisesti tavoitteiden osalta, ruksi ruutuun menetelmällä. Rastit koostuivat yksilötehtävistä ja finaali oli dramaattinen monipotilastehtävä, jonka hoitamiseen ei lisäyksiköitä tahtonut herua.
”Finaali tuntui erittäin autenttiselta. Paikalle saavuttaessa yleisön määrä hieman hirvitti, mutta se unohtui hyvin äkkiä. Kun vedin omaa potilastani mönkijän alta, ajattelin, että kyseessä on oikea hätäsiirto. Uppouduin tehtävään täysin”, voittajajoukkueen Sannakaisa Marjamäki-Nieminen kommentoi.
Simulaation onnistumisen kannalta todentuntuisuus on avainasemassa ja tässä todella onnistuttiin. Vaikka X-1 luokiteltu potilas poistuikin omin neuvoin paikalta luokittelunsa jälkeen.

Kisa oli tiukka, mutta valvojien mukaan rasteilla saatiin esiin selviä tasoeroja. Lopulta finaaliin pääsivät rakkaat naapurit, Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Molemmilla oli vahvat kannustusjoukot paikalla ja jos huutoäänestyksellä kisaa olisi ratkaistu, olisi tuloksena varmasti ollut tasapeli. Voiton vei lopulta Päijät-Hämeen vihreät.
Useamman kuukauden harjoittelu, suuri panostus omasta ja työnantajan puolesta, loistava joukkuehenki, kilpailuvietti, matka Bolognaan. Moni asia myötävaikutti Päijät-Hämeen joukkueen menestykseen. PHSOTEY teki ruotsit ja vei kaksi mestaruutta putkeen. Ensin Vantaalla kuukautta aikaisemmin, Ensihoitoalanliiton Ensihoitopäivillä se voitti elvytyksen SM-kisat. Siitä joukkue palkittiin paikoilla ERC:n elvytyskongressiin tulevana syksynä sekä ilmaisella osallistumisella ALS-kurssille.
Akuuttihoitopäiville PHSOTEY lähetti voittajat kannustusjoukoiksi, joukkuejohtajan Antti Erolan, Sannakaisa Marjamäki-Niemisen ja Satu Lindgrenin muodostamalle kolmikolle. Voitto tuntui koko työyhteisön voitolta ja tunnelma oli sen mukainen.

Kolmikko kertoi panostaneensa kisoihin valtavasti ja harjoitelleensa ahkerasti.
”Sen varmasti huomasi kisaillessakin. Kaiken tämän harjoittelun jälkeen, tuntuu todella, että oma osaaminen tiimityöskentelyn, kommunikaation ja johtamisen osalta on parantunut. Nyt tuntuu, että tosielämässäkin suoriutuu tehtävistä mallikkaammin kuin aikaisemmin”, Antti Erola pohti.
Joukkueen jäsenet toimivat omassa työyhteisössä kouluttajina. Harjoittelu ja kisa ovatkin vahvistaneet omaa ajatusta ja uskoa siihen, että simulaatio on kaikista tehokkain tapa oppia ensihoidossa.
”Simulaation tärkeyttä ei voi korostaa liiaksi. Se on kiistatta paras tapa harjoitella niin teknisiä kuin ei-teknisiäkin taitoja meidän alallamme. Työntekijät toivovat kovasti, että simulaatioita järjestettäisiin tulevaisuudessa yhä enemmän ja tähän olemme kyllä valmiit panostamaan”, kouluttajana toimiva Satu Lindgren vakuuttaa.
”On hienoa, kuinka paljon meitä on tuettu ja tsempattu, mutta toisaalta on myös erittäin huojentavaa, että kisat on nyt kisailtu. Vantaalla kisat voittanut porukka on lähdössä Bolognaan ERC-kongressiin ja tavoitteena on liittää mukaan meidätkin. Nyt saimme matkakassaan tuntuvan lisän”, Lindgren iloitsee.
Kisailun jälkeen joukkue pohti tarkasti omaa suoritustaan ja sitä mahtaako se riittää voittoon. Jännitys oli huipussaan aina iltajuhlaan saakka, kunnes voittaja viimein julkistettiin. Ilonkiljahdukset täyttivät koko Scandicin ravintolan ja sitä iloa riitti pitkälle yöhön. Ja rittänee vielä Italiaan asti.

Teksti Enni Juusela

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.