• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Väsynyt lanssari palaa vahvuuteen

Väsyneen Lanssarin Päiväkirja -blogi keräsi takavuosina huikean suosion. Ensihoitaja Mats Stenström kaivoi blogiinsa lanssarin sielun syvimmän olemuksen. Joku taisi teksteistä suuttuakin mutta eräs päätyi blogeja luettuaan alan kouluun ja ammattiinkin. Sitten Stenströmille tuli kirjoittajan totaaliblokki. Aktiivinen suhde lukijoihin oli lopetettava mutta nyt se alkaa taas. Väsynyt lanssari palaa vahvuuteen Systolessa 5/2018.


Ja Mats Stenströmin kynä on terävä. Ihan kuin sitä olisi hiottu juuri tätä hetkeä varten. Kaikki on valmista Väsynyt lanssari -kolumnia varten. Stenström avaa pelin Pysykää turvassa! -tekstillä. Se puhuttelee meitä ajankohtaisella asialla mutta kirvoittaa esiin muutaman uuden ja maukkaan näkökulman. Stenström kertoo, että kirjoittamisen ilo on palannut ja Systolen on todettava, että "sen kyllä huomaa."

Kun Systole tarjosi kolumnistin paikkaa, Stenström istui lastensa kanssa baškavodalaisessa ravintolassa Kroatiassa. Hän lupasi pohtia asiaa ja palata siihen reissunsa jälkeen.
"Päätös kirjoittaa oli tavallaan helppo, mutta toisaalta ei ollenkaan. Olin hyvin otettu pyynnöstä, mutta totuuden nimissä en ollut kirjoittanut pitkiä omia tekstejä moneen vuoteen ja pelkäsin olevani vieläkin writers block -tilassa. Oli huoli siitä etten pysty tuottamaan tekstiä, joka yltää Systolen korkealle tasolle. Loppujen lopuksi päätös syntyi siitä, että tiesin katuvani, jos en nyt lähde tähän. Ja kieltämättä vanha toimittajaunelma hieman heräsi mahdollisuudesta kirjoittaa taas - tällä kertaa vieläpä arvostetussa korkealaatuisessa lehdessä. Ilokseni voin nyt todeta, että ensimmäinen kolumni syntyi melko helposti, ja vanha kirjoittamisen ilo oli selvästi palannut", Stenström sanoo

Stenström kirjoitti supersuosittua Väsyneen Lanssarin Päiväkirja -blogia vuosina 2005 - 2010. Latauskertoja kertyi kuukausittain kymmeniä tuhansia.
"Sain palautteen ja kommenttien lukemisesta sekä keskusteluista valtavasti iloa. Tunsin, että kuulun valtakunnalliseen ja ammatilliseen sisaruskuntaan. Jälkimmäistä tunnetta  pidän edelleenkin suuressa arvossa ja toivon, että se säilyisi vahvana ja jopa vahvistuisi. Kirjoitin blogia omalla nimellä ja kasvoilla mutta en muista saaneeni kuin kerran epäasiallista "palautetta." Toki se palaute oli luonteeeltaan sellaista, etten jaksanut sen enempää vaivata sillä päätäni. Kanssani saa ehdottomasti olla eri mieltä ja kunnioitan sitä, kunhan keskustelu on asiallista ja kunnioitus molemminpuolista."

Stenström yllättyi blogista saamastaan palautteesta.
"Mielenpainuvin niistä oli erään ensihoitajaopiskelijan lähettämä sähköposti, jossa hän kertoi Väsyneen Lanssarin Päiväkirjan olleen suuri tekijä hänen päätöksessään aloittaa meidän alan opinnot, ja että hänen luokalla kaikki lukivat blogiani. Sain myös kirjoittamisen lopettamisen jälkeen usein viestejä, joissa toivottiin blogille jatkoa, viimeiset niistä tuli useita vuosia myöhemmin."

Blogin lopettamiseen oli useampi syy, joista keskeisimpänä olivat huolet henkilökohtaisessa elämässä.
"Kun kirjoittaa omalla nimellään, tilanne muuttuu haastavaksi. Blogin kirjoittaminen on myös varsin raskasta ja stressaavaa, varsinkin jos haluaa, että blogi on aktiivinen ja haluaa säilyttää suhteen lukijoihin. Nykyään uusia blogeja syntyy kuin sieniä sateella, valtaosa lopettaa nopeasti. Ymmärrän sen ilmiön hyvin. Lieneekö seurausta edellä mainitsemistani asioista. Itselleni kehittyi writers block eli saatoin istua pitkään näytön edessä mutta valkoisella pohjalla näkyi vain musta kursori."

Stenström kertoo aina rakastaneensa kirjoittamista ja tekstiä on aina syntynyt helposti, paitsi writers blockin ja ylioppislaskirjoitusten äidinkielen kokeen aikaan. Nyt Stenström on taas kirjoitusiskussa. Musta kursori etenee tasaisesti, välillä se innostuu - ei olla äidinkielen kokeessa.

Väsynyt lanssari on täällä taas!

Lue ensimmäinen Väsynyt lanssari -kolumni Systolesta 5/2018 ja anna plautetta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Teksti Marko Partanen 

 

 

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.