• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

5 kysymystä kansanedustajalle

Systole haastatteli ensihoitaja Mari Rantasen, joka aloitti ensimmäisen kautensa perussuomalaisten kansanedustajana. Lehtijutun (3/2019) lämmittelyksi tuore kansanedustaja ottaa kantaa viiteen asiaan.

Mikä on kantasi uuden lääkärihelikopterin sijoittelussa?
Lääkärihelikopterin sijoittelussa luottaisin virkamiehen sanaan, en poliittiseen ohjaukseen. Missään nimessä asiaa ei tulisi käyttää poliittisiin tarkoitusiin. Potilaan pitää mennäpolitiikan edelle.

 

Miten ensihoidon koulutusta voitaisiin kehittää?
Ensihoito-opetuksessa pitäisi panostaa enemmän laatuun kuin määrään. Kouluja ei tule perustaa enää lisää, pikemminkin päinvastoin. Koulutusta tulee olla eri puolilla Suomea mutta ei liian monessa paikassa. 
Nykyinen koulutusjärjestelmä ei tue jatko-opintoja. Lähihoitaja-tutkinnon jälkeen aloitetaan lähes nollasta, jos halutaan jatkaa ensihoitajaksi. Siten koulutuksesta tulee 6,5 vuotta pitkä. Se on liikaa.

Mitä ajatuksia pelastaja ambulanssissa herättää?
Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen oli iso moka. Se palveli hyvin Etelä-Suomen tarvetta. Pelastajien ensihoitokoulutusta lisäisin, sillä vaikka hätätilapotilaan osalta koulutus onkin hyvää, niin pitäisi paneutua paremmin myös tämän päivän tyypillisen potilaan hoitamiseen ja laajentaa osaamiskenttää.

 

Hätäkeskuksen Erica-tietojärjestelmä on ollut käytössä puolisen vuotta. Alkumetrit ovat sujuneet kompastellen. Millä mielin olet seurannut käyttöönottoa?
Ihmettelen, että tehdään uudistuksia, jotka eivät palvele tarkoitusta. On älytöntä, jos uusi järjestelmä ei palvele tarkoitustaan. Kone tekee päätökset, joihin päivystäjä ei voi vaikuttaa. Mihin ammattitaitoisia päivystäjiä enää tarvitaan, kun kone kertoo senkin, mitä pitää kysyä ja missä järjestyksessä?”

Miltä sote- ja maakuntauudistus nyt näyttävät?

Maakuntauudistus varmaankin tulee, ehkä kuitenkin eri nimellä. Koska keskusta on hallitusneuvotteluissa mukana, on niille jotain täytynyt luvata. Keskustan hallitusohjelmassa vaatimuksena olivat laajojen tehtäväkuvien maakunnat, joissa pelastustoimikin on mukana. Omasta mielestäni on umpihullu ajatus, että maa jaettaisiin 18 maakuntaan, joissa palveluihin tarkoitetut rahat menevätkin organisaatioiden pyörittämiseen.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.