Otsonointikaapit käytössä Varsinais-Suomesssa

Hygio-otsonointikaapit toimivat hajunpoistossa ja desinfinoinnissa. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella kaapit ovat olleet käytössä jo kolmisen vuotta. 

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle hankittiin ensimmäinen Hygio-kaappi kolmisen vuotta sitten. ”Ensin sitä ajateltiin pelastustoimen tarpeeseen mutta sitten ensihoitajatkin löysivät kaapin”, ensihoitomestari Risto Lehti sanoo.
Nyt Hygio-kaapit on hankittu jokaiselle jatkuvasti päivystävälle asemalle. Osa kaapeista on Hygio a40 –mallia ja osa Hygio a40 Medi -mallia. 

”Ensihoidossa on paljon välineitä, jotka eivät kestä dekon kosteutta ja kuumuutta mutta jotka kuitenkin pitäisi puhdistaa asianmukaisesti. Puhdistamme tällaisia varusteita ja laitteita Hygio-kaapissa”, ensihoitaja Sari Hyrynsalmi sanoo.
Kaappien käyttöä rajoittaa kuitenkin hieman se, että kaappi täyttyy jo yhden työparin takeista ja jalkineista. Hajunpoistoa tekevät otsonointikäsittelyohjelmat kestävät tunnista ylöspäin. Jos käsittelyllä tavoitellaan desinfiointivaikutusta, se kestää pitempään. Paras desinfiointihyöty saadaan kuuden tunnin käsittelyllä.

Hajunpoisto on kuitenkin nopeampaa. ”Eri paikoista vaatteisiin ja varusteisiin tarttuu epämiellyttäviä hajuja, Hygio-kaappi toimii hajunpoistossa mainiosti”, Hyrynsalmi sanoo.

Hän uskoo, että Hygio-kaappi on toimiva ratkaisu ensihoidon hygienian lisäämiseen, mutta koulutusta ja tietoisuutta on vielä lisättävä, jotta kaapit saadaan luontevampaan käyttöön.

 

Lue aiheesta lisää Systolesta 3/2019.