• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Pomppuryhmässä mokailukin on hauskaa

Ensihoitajien ja palomiesten "Pomppuryhmä" treenaa voimistelua säännöllisesti. Toiset heistä ovat voimistelleet aiemminkin, toiset eivät koskaan. Pomppuryhmäläisten entinen työkaveri ja ex-voimistelija Jari Mönkkönen huolehtii siitä, että jokaisella on tasoistaan tekemistä. "Meillä on kiva ja rento meininki ja nauramme yhdessä mokille, Paulina Sundman sanoo.

Paloesimiehenä työskennellessään ex-voimistelija Jari Mönkkönenhoukutteli työvuoronsa voimistelutreeneihin, ryhmä totteli nimeä Jumppakärpiäiset. Ensihoitajia ja palomiehiä valmentaessaan hän sai idean eritasoisten harrastajien treenauttamisesta ja risti metodin Game Of Skillsiksi. Kolme vuotta sitten Mönkkönen loukkaantui voimisteluharjoituksissa ja sai neliraajahalvauksen. Nykyään hänellä on Game Of Skills -sali, jossa entisillä työkavereilla, "Pomppuryhmällä", on voimisteluvuoro.

Pomppuryhmä kutsutaan koolle viikoittain. Mönkkönen saapuu paikalle pyörätuolillaan. Kerrasta toiseen hän tapaa iloisia, innokkaita ja malttamattomina päivän treeniä odottavia kavereita. 

Mönkkönen alkaa jaella tulikomentojaan. Porukan ylle laskeutuu lämminhenkinen ilmapiiri, jossa naljaillaan ja nauretaan hyväntahtoisesti. Mönkkönen sanoo ja pomppuryhmä tekee. Valmentaja seuraa tiiviisti jokaista suoritusta, kommentoi niitä ja kertoo miten suoritetta voidaan hioa. Sundman täräyttääpuolivoltti-voltin eteenpäin. "Erittäin hyvä", Mönkkönen sanoo. Sitä ei tarvitse hioa.

Viisikymppiselle voimistelukortti

Riku Karjalainenhankki itselleen 50-vuotislahjaksi voimistelukortin. Sitä ennen hän ei ollut edes venytellyt, mikä on tullut Pomppuryhmässä hänen tavaramerkikseen. Karjalainen kehuu ryhmähenkeä, jossa on helppo epäonnistua. "Kukin saa olla oma itsensä ja pelin henki on hauska ja kannustava", Karjalainen sanoo.

Mönkkönen kertoo, että eräs hänen tähtihetkistään Pomppuryhmän kanssa oli se, kun Karjalainen onnistui tekemään 12 metriä pitkällä volttiradalla kuperkeikan pää edellä päin seinää. "Hauskoja hetkiä on ollut paljon, mutta tämä on jäänyt erityisesti mieleen. Kaikki muutkin repesivät ihan täysillä." Karjalainenkin muistaa hyvin mitä tapahtui, siinä matto yksinkertaisesti loppui kesken.

Karjalainen on varma, että voimistelu ei ole hänenkään osaltaan pelkkää pään seinään vyöryttämistä, vaan siitä on hyötyä. Omassa lajissaan, pyöräilyssä, hän on huomannut kehonhallintansa, kirikykynsä ja lihasaktivaationsa voimistelun myötä parantuneen. Uimahyppyä harrastava Paulina Sundmanpuolestaan kertoo valmentajansa ihmetelleen, mitä suojattinsa on tehnyt, kun tekniikka on selvästi parantunut. Sundman uskoo, että Mönkkösen treeneillä on siihen vaikutuksensa.

Pettämätön silmä

Aikoinaan Sundman treenasi voimistelua samalla salilla Mönkkösen kanssa ja seurasi tämän uraa. Nyt Sundman on Mönkkösen valmennuksessa. "Olen voimisteluaikoinani nähnyt monenlaisia valmentajia, heidän joukostaan Jarin silmä erottuu edukseen. Hänellä on kyky nähdä, mitä kenelläkin kannattaa teettää."

Mönkkönen on nähnyt myös sen, että Karjalaisen kannattaa kokeilla puolivolttia. Siitäkin huolimatta, että välillä valmennettavan itsekritiikki pulpahtaa pintaan perkeleiden kera. "En opi kukkasilla ja kiitoksilla", mies sanoo. 

 

Ryhmädynamiikkaa, taitoa ja iloa

Sundman tykkää liikkua työkavereiden kanssa vapaapäivinä. "Vaikuttaa siltä, että Jarikin tykkää valmentaa meitä, hän aina kyselee, mitä töihin kuuluu”, hän sanoo.

Mönkkönen kehuu ryhmän dynamiikkaa ja sitä millä vauhdilla sen taidot ovat kehittyneet.

"Hienoa, että ihmiset oppivat uusia asioita ja saan heidät ymmärtämään, kuinka suuri merkitys keskittymisellä on oppimiseen. Tiedän, että Pomppuryhmän työkyky pelastuslaitoksella paranee monellakin tavalla, tärkeimmät niistä ovat kehonhallinta ja tasapaino", Mönkkönen sanoo.

Pomppuryhmätoiminta kokonaisuutena innostaa häntä valtavasti. "Saan siitä henkisiä voimavaroja sekä iloa", Mönkkönen sanoo

kuvateksti: Aiemmin on nähty vain kuvista, kun palokunnan liikuntatunnilla voimistellaan. Ehkä paluu niille ajoille on tulossa, sillä voimistelulla on pointtinsa. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ”Pomppuryhmä” käy säännöllisesti Jari Mönkkösen vetämissä voimistelutreeneissä. Mönkkönen on treenaajien entinen työkaveri.

 

Teksti Marko Partanen

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.