Hapen vieressä ei yleensä nukuta – edes kuvissa

”Ei sitä jokaiselle asiakkaalle voi piirtää happipisteen vieressä kuorsaavaa hoitajaa, jolla on sydänpaikka housuissa”, sanoo Miia Toronen, Aarnen & Daven uusi piirtäjä.

AD

 

Aarnen & Daven uusi piirtäjä, Miia Toronen, on itseoppinut piirtäjä ja kirjoittaja. Systolen kyytimiehet antoivat normaalisti vakavia kuvia piirtävälle Toroselle mahdollisuuden heittäytyä. ”Ei sitä jokaiselle asiakkaalle voi piirtää happipisteen vieressä kuorsaavaa hoitajaa, jolla on sydänpaikka housuissa.”

Toronen on piirtänyt Systolelle joitakin töitä aiemminkin, eikä hän nähnyt yhtään hyvää syytä kieltäytyä Aarnesta ja Davestakaan. ”Tietysti pienen ihmisen itsetunnolle tekee aina hyvää kuulla, että omilla tekeleillä on kysyntää.”

Aarne ja Dave olivat entuudestaan Toroselle vain hyvänpäiväntuttuja mutta kyytimiesten piirtäminen pakotti hänet miettimään, kenen kanssa hän oikeasti on tekemisissä. ”Nyt olemme jo paljon läheisempiä”, Toronen sanoo, kun ensimmäinen piirros on valmistunut.

Hän kuvaa Aarnea ja Davea hyväksi tiimiksi. ”En usko, että muuten niin erilaiset ihmiset olisivat päätyneet sanomaan edes puolta sanaa toisilleen, ellei kohtalo olisi heittänyt heitä samaan autoon ratkomaan yhteisiä ongelmia. Sellainen 'minä pitelen oksennuspussia, jos sinä pyyhit potilaan suupielet' -tyyppinen toveruus toimii aina. On hienoa miten ajan kuluessa vakituisesta työkaverista oppii kaikenlaista, halusi tai ei”, Toronen sanoo.

2bHankalinta Aarnen & Daven piirtämisessä oli kymmenen vuotta seikkailleiden hahmojen  suunnitteleminen uusiksi. Toronen halusi säilyttää kyytimiesten tunnistettavuuden mutta istuttaa niihin myös jotakin omaa. ”Piti löytää kultainen keskitie edellisten kuvittajien hahmoista ja sovittaa se omaan piirustustyyliini. Lisäksi hahmojen väliset luonne-erot piti saada selitettyä yhdellä kuvalla.”

Miia Toronen on kotkalainen itse oppinut piirtäjä ja kirjoittaja. Hänen ensimmäinen Aarne & Dave –piirroksensa nähdään Systolen ja Palokuntalaisen yhteisnumerossa marraskuussa. 

Piirros Miia Toronen