• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Aarnen ja Daven paluu

Vanhoja kyytejä: Aarnen ja Daven paluu Systolesta 4/2007.AjaD-1net

Aarnen ja Daven paluu

Takavuosien kyytimieskomeetat, Aarne ja Dave, tekevät paluun naftaliinissa olleen kyytivaununsa kabiiniin. Moni on jo varmasti ehtinyt odotella taisteluparin eläkekahveja, mutta aika ja paperien päällä istuva sairastuvan tohtori eivät ole ajatukselle vielä kypsät. Uudet haasteet odottavat taistelukenttiemme kehäraakkeja.

Kotva ehti vierähtää siitä, kun paarirallin aisapari nähtiin viimeksi kotikäynnillä tai edes kumartuneena luonnonhelmaan väsähtäneen kehon ääreen.
Aarne kävi palomiestehtaalla antamassa oppia henkilöille, jotka tyypillisesti istuvat kaavaan: järki * voima = vakio. Vapisemattomalla kanyylikädellään hän ujutti pelastajakandidaatin verenkiertoon sen tarvittavan käytännön opin, joka tämän on välttämätöntä perustasolla hallita. Sitten kun virkavapaata ei enää myönnetty, oli miehen palattava kotiasemalleen, jonka konttorissa tarvittiin hallinnollista henkeä.

Palattuaan lähtöruutuunsa Aarne saattoi havaita, että aanelosten kimpussa kamppaili myös Dave. Hänet oli kammettu kyytivaunun kilpaistuimelta, koska koulutus ei enää piisannut eikä työnantajan mielestä motivaatiokaan.
Kansakunnan kyytimiehet olivat kamppailleet jo tovin sellaisissa hommissa, joihin kentän kunnioitus ei ylettynyt. Prekaari luonnehtisi sitä jopa paskaduuniksi, ellei olisi edellisvapun jäljiltä vielä helyt ranteissa ja suu kapulassa.

Prekaari ja kyytimies ovat siitä erilaisessa asemassa, että kansalaispalkka ulottuu sinne rasvamontun pohjallekin, missä muilutustyötä tehdään, mutta kyytimies ei saa lisiä, jos pyörii vain toimistossa. Tämä on armeliaimmankin palkanmaksajan myönnettävä.
Kunnian ja mammonan puute ajoi lopulta Aarnen ja Daven takaisin työrivin päähän. Mutta paikallinen sairaanhoitopiiri oli heidät jo merkinnyt: pätevyys ei riitä. Vuosien varrella vaatimustaso oli noussut ringerintiputtajasta ringerintiputtajaan, jonka tuli osata myös kännykän käyttö.

Vaikka kyytimiehillä oli samanmerkkiset siviilikännykät kuin ambulanssissa, niin se ei riittänyt. Miesten piti lähteä ensihoitokouluun kännykänsoiton peruskurssille. Sillä kurssilla ei saanut lisäpisteitä palveluvuosista.
Aarne läpäisi kurssikokeet ja kantoi ylväästi kaikki 600 mappia aseman roskalavalle. Daven koulutie tökki ja takkuili. Hän ei läpäissyt sairaanhoitopiirin savista pilkunviilausta, jolle ei peruskollin mielestä löytynyt mitään perusteita.

Selvitysmies oli juuri saanut työnsä tehtyä. Ne paperit vaativat, että vanhaa kyytimiestä ei saa sorsia. Päinvastoin tämän asema tulisi turvata. Tämä paperinivaska asianmukaisista kohdista alleviivattuna kyytimiehet marssivat työvoimapäällikön konttoriin, jossa valtiaan alahuuli alkoi vapista. Niin se vain oli, että tässä huutavassa työvoimapulassa oli jopa ryhdyttävä keksimään töitä.
Työvoimapäällikkö luki hänkin selvitysmiehen paperit ja huomasi, että siellähän pilkisteli mahdollisuus. Hän teki Aarnesta ja Davesta D-auton kyytimiehiä. Monin paikoin ymmärretään, että tämä D-auton etuliite ei kuljetusalasta huolimatta tarkoita dieseliä, vaan aivan jotain muuta.

Selvitysmies oli präntännyt papereihinsa, että tulevaisuudessa vain Aarne, Bertta ja Celcius jatkavat saman katona alla. Järjestelyllä työvoimapäällikkö näki mahdollisuuden: Pikapuoliin hän voi pistää D-auton palokunnan kulkuneuvonpaloitteluharjoituksissa palasiksi, ja heti sen jälkeen hän voi suoristaa sandaalin autoa ajavan henkilöstön takalistoa kohti, vaikkapa sitten tuotannollisista syistä. Tosin siinä hötäkässä työvoimapäällikkö ei huomannut, että D-auto on ainoa peli, jonka voisi oikeasti saada tuottamaan.

Kuningasajatushan kuuluu: kunnallisen palvelun ei tarvitse tuottaa! Vai tarvitseeko? Aarne ja Dave ovat senkin uransa aikana nähneet, että miinus- ja nollatulokseenkin ollaan tyytyväisiä.
Kyytimies ihmettelee mahrottomasti, hän on ku kantohapel päähän lyöty.

TEKSTI MARKO PARTANEN

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.