• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

"Lapuan räjähdyksessä menehtyneen äidin muisto motivoi"

Jorma Jokela menetti äitinsä Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksessä 1976. Hän aloitti sairaanhoitajaopinnot Lapuan Patruunatehtaan katastrofirahaston tuella. Valmistuttuaan terveydenhuollon maisteriksi hän teki 21-vuotisen uran Puolustusvoimissa opetusylihoitajana. Jokela väitteli filosofian tohtoriksi maaliskuussa. Äidin muisto on motivoinut häntä jatkuvasti.
 

 

JokelaPieninet

Jorma Jokela väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistossa. Väitöksen aihe on ”Uuden informaatioteknologian käyttö sotilaslääketieteen ja suuronnettomuustilanteen koulutuksessa.” Väitöksessä käsiteltiin informaatioteknologisia välineitä ja ratkaisuja, jotka helpottavat käytännön suuronnettomuustilanteiden hoitoa.
Eräässä Puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa varusmiehillä kokeiltiin sähköistä RFID -tunnistetta, jota käytettiin henkilökohtaisena ID -koodina. Passiivista tunnistetta luettiin matkapuhelimella tai erityisellä lukijalla. Tutkimuksessa käytettiin lukijana Near Field Communication -järjestelmällä toimivaa ja RFID -kuorella varustettua Nokian matkapuhelinta. Palvelin yhdisti jokaiseen ID -koodiin 23 eri kuvausta, esimerkiksi hetu, aikaisemmat sairaudet, allergiat ja lääkitykset sekä suuronnettomuustilanteessa onnettomuuspaikalla syötetty triage-luokka..
Lukija lähetti tiedot SMS:nä matkapuhelinverkkoa pitkin palvelimelle, josta tiedot jaettiin ennalta määrättyihin kohteisiin, kuten sairaaloihin ja ambulansseihin.
- Järjestelmä toimii online eli sairaaloissa tiedetään heti anamneeseineen kuinka monta ja minkä kiireellisyysluokan potilasta on tulossa. Myös ambulanssien henkilöstö tietää, missä potilaat ovat, Jokela selventää.
Tietoja voidaan syöttää ja käsitellä myös esim. Merlot Medillä.
-Tutkimuksessa vertailtiin potilasluokittelua sähköisen tunnistimen avulla verrattuna kynä-paperi -menetelmään. Luokittelu sähköisellä järjestelmällä nopeutti tilannetietojen saantia vanhaan järjestelmään verrattuna yhdellä tunnilla, Jokela selittää.
Sähköisestä järjestelmästä on kiinnostuttu maailmalla.
- Luentopyyntöjä on tullut ja tarjouspyyntökin Nigeriasta, Jokela naurahtaa.
 
 

Tukea katastrofirahastolta


Väitöksen suuronnettomuuksiin liittyvän aiheen Jokela sai traagisella tavalla, kun hänen äitinsä menehtyi Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä 1976. Jokela oli silloin 18 -vuotias.
- Isän matkatyöstä joutuen huolehdin kolmesta nuoremmasta veljestä viikot, Jokela kertoo.
Suomessa ei ole sotien jälkeen tapahtunut yhtä suurta onnettomuutta kuin Lapualla. Räjähdyksessä menehtyi 40 ja loukkaantui 60 ihmistä. Tilanne oli onnettomuusperheiden kanssa työskennelleille viranomaisillekin vieras ja uusi haaste.
Suomalaiset ihmiset lahjoittivat Lapuan Patruunatehtaan katastrofirahastoon varoja, joita jaettiin räjähdyksen uhrien omaisille. Jokela aloitti sairaanhoitajaopinnot katastrofirahaston tuella, joka oli suuruudeltaan silloisen opintotuen luokkaa. Opiskeluaikana Jokela teki töitä sairaaloissa ja muissa työpaikoissa.
Terveydenhuollon maisteritutkinnon jälkeen tie vei Puolustusvoimiin, jossa hän työskenteli opetusylihoitajana yli 20 vuotta. Viimeiset viisi vuotta Jokela on työstänyt väitöskirjaansa ja myöntää olevansa huojentunut, kun työ on nyt tehty.
Tällä hetkellä Jokela työskentelee Laurea-ammattikorkeakoulun Hyvinkään paikallisyksikössä Laurea Medical and Care Simulation Centren kehittämispäällikkönä. Aiempia työnantajia ovat olleet myös OYS ja TAYS.

Jorma Jokela terveydenhuollossa
2010 filosofian tohtori (väit.)
1997 terveydenhuollon lisensiaatti
1987 terveydenhuollon maisteri
1982 anestesia- ja leikkaussairaanhoito sekä tehohoidon erikoissairaanhoitaja
1979 sairaanhoitaja

Teksti Marko Partanen
Kuva Hanna Raijas
Juttu on julkaistu Systolessa 2/2010

Lue tästä: Jorma Jokelan väitös: "The use of novel information technology in military medicine and multi casualty situation"

 

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.