• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Brankkarista tohtoriksi

Ilkka Virkkusen ensihoitoura alkoi Hyvinkäällä palomiehenä. Siirtokuljetusambulanssi ei jäänyt hänellekään tuntemattomaksi käsitteeksi. 18 vuotta myöhemmin mies väitteli lääketieteen tohtoriksi.

virkkunetti2

- En ole koskaan ollut mitään lukumiehiä, Ilkka Virkkunen nauraa.

Vakuudeksi väittämälleen hän kertoo jääneensä lukiossa luokalleen. Kun luokkakaverit lukivat, niin Virkkusta kiinnosti vain purjelento.

Lääketiede alkoi kiinnostaa vasta palomiehenä sairaankuljetuskurssilla. Opettajina häärivät Tomit Löfstedt ja Silfvast. Heidät Virkkunen mainitsee suurimpina innostajinaan. Lääketiede ei jäänyt pelkäksi innostukseksi, sillä viime kesäkuussa Virkkunen väitteli tohtoriksi sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä.


Läpi harmaan kiven

- Olen perinteinen suomalainen mies, jota ei kiinnosta opiskelu. Mutta kun motivaatio löytyy, niin sitten mennään läpi vaikka harmaan kiven, Virkkunen sanoo.
Takana on 12 vuotta lääketieteen opiskelua: ensin lääkäriksi kuusi vuotta ja sitten erikoistuminen toiset kuusi vuotta perään. Sen jälkeen seurasivat väitöskirjatyöt.
Samaan aikaan väitöskirjatyön kanssa Virkkunen työskenteli innoittajansa Silfvastin seuraajana Peijaksen sairaanhoitoalueen ensihoidon vastuulääkärinä Vantaalla. Viime kesänä hän päätti perhesyistä siirtyä lähemmäksi kotia Tamperetta. Hän siirtyy Hyvinkään sairaanhoitoalueen ensihoidon vastuulääkärin tehtävän kautta TAYS:iin anestesiologiksi.

 
Rauta nyt kuumana

 Virkkunen kannustaa sairaankuljettajia opintielle. Hänen mukaansa nyt kannattaisi opiskella hullun lailla, sillä muutaman vuoden päästä tutkintoja tarvitaan.
- Uuden lain vahvistuttua lähitulevaisuudessa sairaanhoitopiireissä aukeaa merkittäviä paikkoja. Koulutetut ihmiset pääsevät isoihin rooleihin. Tulevaisuutta kannattaa ennakoida, nyt rauta on kuumaa, Virkkunen toteaa.

Teksti ja kuva: Marko Partanen
Juttu on julkaistu Systolessa 3/2008

Lue tästä Ilkka Virkkusen väitöskirja: Out-of-Hospital Cardiac Arrest ­ Studies on aetiology, treatment and outcome


Tutustu näillä verkkosivuilla kohdassa julkaisut myös muihin Systolessa esiteltyihin väitöksiin.


Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.