• http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
Previous Next

Potilaan ystävä: "Mieluummin ambulanssiin"

Raavas palonsammuttaja seisoskelee kauppakeskuksen käytävälle asetetun kojun edessä. Yhtä jäyhästi ja punoittaen seisovat rivissä myös sammuttimen veljekset neste, jauhe, ja hiilidioksidi. Kirkkaan punaisten 112-kaasupallojen kimppu leijuu pahaa aavistamatta ilmassa.

Palonsammuttaja pyörittelee palovaroitinta hyppysissään ja kävelee edestakaisin. Hän oli kuin hommiinsa vittuuntunut kapakan sisäänheittäjä. Jos joku oikeasti ja konkreettisesti vetäisisi häntä hihasta ja kääntäisi käden poliisiotteella hänen selkänsä taakse, niin sammuttaja saattaisi avata suunsa. Sammuttaja on 112-päivän kunniaksi käsketty valistamaan ihmisiä.

Viereisen R-kioskin lööpistä leimahtaa silmille Tapani Kansan uroteko. Hän oli pelastanut tulipalosta ihmisiä, kun oli havainnut tulipalon ja varoittanut rakennuksessa olevia asukkaita. "Kyllä Kansan Tapani saa palstatilaa, mutta brankkarin duuni ei kiinnosta ketään," palonsammuttaja narisee itsekseen. Hän nakkelee palovaroitinta ilmaan ja ottaa heitoista koppeja. Yhdellä kerralla hän ei enää saa koppia ja varoitin putoaa lattialle. Alkaa senpäiväinen ujellus.

Rollaattorilla ohikulkeva vanhus säpsähtää niin, ettei infarkti ole kaukana, taitaa jo takaseinämällä käväistäkin. Perheenäiti pudottaa kauppakassinsa ja munat juoksevat valtoimenaan kauppakeskuksen lattialla. Keltuainen mulkoilee ohikulkevia ihmisiä laatansaumalta.
Lähimmän uloskäynnin kohdalle tulee ruuhka, sillä valveutuneet asiakkaat aloittiavat omatoimisen poistumisen rakennuksesta.

Kojulle laahustaa resuisesti pukeutunut mieshenkilö. Kun muut menivät ulos, hän tuli sisään - kuin palomies konsanaan. Resuisesti pukeutunut mies tuo tullessaan pistävän tuulahduksen, joka ei ole mannermaan raikas sellainen, vaan aika varmasti Lasolia halvemman korvikkeen katku. Tai jotakin sen suuntaista. "Mikäs teltta teillä täällä on pystyssä," korvikkeelta tuoksuva kaveri kysäisee. "Päivän ensimmäinen asiakas ja heti röhnä," raavas palonsammuttaja manaa. Silti hän kuitenkin ryhtyy hommiin. "Palomiehiä ollaan ja puhutaan turvallisuudesta täällä tänään." "Te ootte ihan turhia äijiä - katsokaa nyt", korvikkeenhajuinen mies toteaa ja osoittaa R-kioskin lööppiä. "Kansan Tapsa pelastaa tulipalosta tosta vaan, mutta te telttailette täällä." Raavasta palonsammuttajaa vituttaa." Tossa on sulle varoitin, tunge se vaikka - suuhus." Palonsammuttaja sanoo ja poistuu valistuskojulta. "Ambulanssissa näistä veijareista pääsee sentään kohtuullisessa ajassa eroon, mutta valistajana näitä täytyy kuunnella niin kauan kun niillä on asiaa. Niistä ei pääse eroon koskaan."
Palonsammuttaja kävelee paloasemalle ja sanoo pomolleen legendaariset sanat: "Ei enää minuuttiakaan valistusta, menen vaikka ambulanssiin."

Raavaan palonsammuttajan pomo käyttää tilanteen häikäilemättä hyväkseen, hän kavaltaa välittömästi palonsammuttajan hoitojohtajalle, joka oli tovi sitten laittanut perustason rekryn julki. Osittain pomon vahingonilostakin raavaasta palonsammuttajasta tulee lähtemätön potilaan ystävä.

Seuraa potilaan ystävän ambulanssimatkaa täällä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2016. All Rights Reserved.