• http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
Previous Next

Potilaan ystävä: Palokuntateippiä

Niinkin luotettava henkilöauto kuin Mercedes Benz karkaa kännykkään puhuvan vanhemman rouvashenkilön hallinnasta moottoritiellä. Eläkeläisrouva oli juuri ehtinyt kertoa kovaäänisesti miehelleen tehneensä yhteen sarjaan seitsemän kaatoa peräkkäin. Kyydissä olleet kaksi ikätoveria olivat kuunnelleet tarinaa sivusta osin kadehtien, osin ihaillen.
Nyt valkea saksalainen statusauto luisteli nelipyöräluisussa viistosti leikaten molemmat kaistat. Moottoritienopeudessa kaikki sattui äkkiä. Puhelu ei katkennut, vaan vanhempi rouva ihmetteli juuri toiseksi viimeistä kaatoaan, kun mulkosilmämersu tärähti puolimetriseen jäiseen penkkaan. Auto oli ehtinyt kääntyä jo perä menosuuntaan, kun se hyppäsi penkan yli ja pyörähti katonkautta ympäri pyörilleen.
- Kaato tuli, nainen jatkoi puheluaan.
Kaksi ikätoveria haukkoivat henkeään. Kolmikolle oli vaikea tajuta mitä oli tapahtunut.
- Se oli kierteetön heitto suoraan ykköskeilaan, nainen jatkoi puhelimeen.
Takapenkin ikätoveri huomautti, että oli sattunut ulosajo. Sormilla napsautraen kaikki naiset alkoivat itkeä. Kuljettaja jatkoi puhelinkeskusteluaan miehelle, joka oli hämillään: Mitä oli tapahtunut?

Mitä tapahtui? Autossa olleet naiset eivät itsekään ymmärtäneet sitä. Itkuun tikahtunut nainen keskusteli edelleen miehensä kanssa, nyt autonkaadosta tai jostain epäselvästä tilanteesta. Takapenkin nainen jalkautui ulos soittamaan hätäkeskukseen. Paikalle hälytettiin potilaan ystävä, jonka tehtävä tässä vuorossa oli istuskella paloauton takimmaisessa rivissä. Paloauto saavuttaa onnettomuuspaikan. Palokersantti jalkautuu tiedustelemaan tilannetta. Hän kurkottaa pyörillään moottoritien keskikaistalla olevan auton hanttimiehen ovesta sisään. Autossa on hiljaista. Kun palokersantti kysyy onko jotakuta sattunut, niin kaikki naiset rikkovat yhtaikaa hiljaisuuden. Alkaa sellainen pälätys, että pelokersantin on komennettava: hiljaa, aloitetaan alusta.
- Vedetään palokuntateippiä autoon, palokersantti sanoo radioon.
Käsky saa liikettä potilaan ystävään ja hänen kollegaansa. Potilaan ystävä avaa takaoven, jonka takana istuskelee yksi seurueen kokeneista rouvista. Rouvan olo on hyvä, hänellä ei ole kipuja. Potilaan ystävä palpoi rouvan niskan vielä kevyillä viiltosuojatuilla työhansikkaillaan ja painaa päälaesta alaspäin. Mihinkään ei satu ja kokenut nainen pyrkii autosta ulos. Ambulanssit ovat tullet jo tienpientareelle. Seurue siirtyy kevyehköllä käskytyksellä pakettiautoon. Ennen kuin he poistuvat onnettomuusmersulta, kuljettaja havahtuu.
- Perälaatikosta on saatava keilapallot mukaan. Luukku avataan ja sieltä nostetaan keskikaistan lumipenkalle Tallinnankaljakärryjä muistuuttava vetolaite, jossa on kolme palloa päällekkäin. Kaatopallot saadaan matkaan ja altistuneet pakettiautoon. Sitkeästi potilaan ystävä kaivaa esiin laukeamaton turvalaite -teippiä, joka ei tälläkään kertaa toimi. Hän on harvoin onnistunut repäisemään siitä yli viiden senttimetrin pituista pätkää. Kiroillen hän nyhtää siitä kynnet rullalla palasia kunnes päätyy teippaamaan Mersun aina pätevällä palokunta-eristysnauhalla.

Ja heti perään soi taas. Virolaisittain suomea sortava herrasmies tyrkkää kioskin pihasta auton nokan tielle, johon törmää selvemmin suomea puhuva herrasmies. Airbagit lyövät paremmin suomea puhuvan kasvoille. Ohimoilta tihkuttaa veri. Hän ei muista tilanteenaikaisia tapahtumia, mutta kävelee voimakkain askelin kohti heikommin suomea puhuvaa ja pajauttaa painavan lyönnin keskelle tämän otsaa. Mies kaatuu kuin keila. Paikalle tuleva ambulanssi kiinnostuu ensin lumikanveesissa varusteitaan keräilevästä herrasmiehestä. Hänen otsaluussaan on rystysten kuvat. Kun hän pääsee maasta ylös, hän ei ole kiinnostunut tutkimuksista, vaan kävelee kioskiin, ostaa pussillisen keskiolutta ja alkaa tuhota ostoksiaan. Hän on ehtinyt tempaista jo pari pullollista, kun poliisi saapuu paikalle. Puhalluttaminen on turhaa. Potilaan ystävä kaivaa höökin laatikosta laukeamaton turvalaite -teippiä, vaikka tietää että se on paskinta teippiä mitä ikinä on valmistettu. Jotenkin teipin vitutuspäissä nyhtämisestä on tullut vaan tapa. Romuautot teipataan lopulta palokunta-eristysnauhalla. Autonromut siirretään tieltä syrjään ja potilaan ystävä kampeaa jälleen takapenkilleen. Punaisen kuorma-auton tankki pannaan naftaa täyteen ja se peruutetaan omaan lämpimään talliinsa.

Skoda Faabio tai Octoberfest ajaa moottoritietä etelään nopeusrajoitusten mukaisesti. Samansuuntaisesti ja samaa tietä pitkin Skodaa lähestyy parisataasarjainen Mercedes Benz. Sarjansa mukaisesti Mersulla on vauhtia ainakin kaksisataa ja se ajaa suoraan Skodaa perseeseen. Skodan kuljettaja ihmetteli, että mikä takalaatikossa räjähti. Mersu ohittaa muina miehinä Skodan ja jatkaa naama rutussa eteenpäin. Ambulanssi saapuu Skodakuskin pakeille. Hän ei ole aivan varma oliko joku räjäyttänyt pommin vai mitä oli tapahtunut. Mersu hyytyy puolen kilometrin päähän Skodasta. Toinen ambulanssi noukkii Mersukuskin kyytiinsä. Hetken kuluttua ambulanssin oveen kolkuttaa poliisi, jota kiinnostaa, että eikö Mersukuski huomannut törmäystä. Potilaan ystävä repii kynnet rullalla laukeamaton turvalaite -teippiä.
- Tämä on paskinta teippiä ikinä, hän manaa ja saa kuin sakin rullalta irti ennätyksellisen kahdeksan sentin pätkän. Katkaistaessa ennätyspätkä kuitenkin kiertyy rullalle, eikä sitä voi enää liimata.

Spreiattu Micra pyyhkäisee tuoreesta Volkkarista keulamaskin mennessään ja pakenee paikalta. Nuoria Volkkarinaisia naurattaa onnettomuus. Micran väki ajoi kulkupelinä piiloon. Poliisi kuitenkin löysi piileskelevän porukan, joka hylkäsi autonsa ja lehahti kuin varpusparvi kohti metsää. Pakkanen oli kuitenkin kivunnut yöntunteina jo niin korkealle, että laukeamaton turvalaite -teippi ei olisi enää tarttunut auton pintaan, vaikka siitä olisi saanutkin irti liimattavan palasen. Potilaan ystävä ei jää pohtimaan henkilöautoilla ajettujen liikenneonnttemuuksien laajenevaa kirjoa, vaan vetää kupista sieraimiinsa vastakeitetyn kahvinaromit - ei mitään Brasilianrannikon rantavettä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2016. All Rights Reserved.