• http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
Previous Next

Potilaan ystävä: Pöllöt

Huolestunut kansalainen katsoo lasitetulta parvekkeeltaan, kun talotikkailla toisen kerroksen kohdalla, juuri hänen ikkunansa edessä, istuskelee pöllö - ja ilmiselvästi nälkiintynyt sellainen. Nälkiintynyt pöllö tikapuilla keskellä päivää - kombinaatio, jota on vaikea ohittaa. Huolestunut kansalainen näkee sen verran vaivaa, ettei häiritse hätäkeskusta, vaan soittaa suoraan päivystävälle palomestarille. Huoli on ankara: Silmämääräisesti nälkiintynyt pöllö.
Tehtävälle lähtee pelastusyksikkö, joka tarkastaa, kuinka kova nälkä pöllöllä on?
Silminnäkijän mukaan vähällä ravinnolla ollut luontokappale paikallistetaan talotikkailta. Siellä se perkele istuu, eikä puhu mitään, ei edes huhuile. Potilaan ystävä alkaa kivuta kohti nälkäistä pöllöä. Hän miettii samalla avausrepliikkiä: "Hu-huu, onko nälkä? Mitä saisi olla?" tai jotain muuta pöllöä. Kun potilaan ystävä pääsee pöllöä alempana olevalle puolalle, niin lintu ottaa ritolat. Nälkä ei haitannut ainakaan lentoa.
- Voi ei, huolestunut kansalainen toteaa, kun nälkäinen pöllö lentää tiehensä.
Potilaan ystävälle jää epäselväksi, oliko huolestunut kansalainen pahoillaan siitä, ettei pöllö jäänyt nalkkiin vai siitä että hän soitti turhaan. Tuskin ainakaan viimeisestä vaihtoehdosta. Jos pöllö olisi jäänyt nalkkiin, niin se olisi todennäköisesti saatu syötettyä kylläiseksi. Potilaan ystävä olisi kaivanut sille haalarin reisitaskusta raakaa jauhelihaa.

Asemalla kyytinaisella on nälkä, hän syö miehistömessissä terveellistä salaattia. Kyytimies iskee mikroon ehdan HK:n pölisevän.
- Halkaise nyt edes se jööti, niin saat sen tässä vuorossa lämpimäksi, potilaan ystävä ohjeistaa.
- Liiv mi öloun, ai nou vat aim duuing, kokonaisena lämmitetty makkara pitää paremmin kaikki aromit sisällään, kyytimies iskee takaisin, mutta ei vyön alle makkaranpäähän.
Mikro alkaa surista. Virve alkaa ulista - se on kyytimiehen.
- Mitä mä sanoin, kas kun et työntänyt sinne kokonaista Lauantaitankoa, potilaan ystävä toteaa.
Kyytimies alkaa lukea viestiä ja räjähtää nauruun.
- Alapää juuttunut vetoketjun väliin, kyytimies lukee viestin. - Siis tää tarkottaa sitä, että jollain on munat vetoketjussa - onko se ambulanssitehtävä?
- Ota sä sit hoitajan rooli ja anna ton teistä fiksumman tutkia, potilaan ystävä sanoo kyytimiehelle.
- Kyllä se mulle käy, kyytimies sanoo.
- Mulle ei, kyytinainen vastaa.
Sinne lähtivät yhteen pekkaan ja pirjoon tarkistamaan kiinni juuttunutta jöötiä. Se ei irtoa, vaikka hoitaja pitää kiinni ja kuljettaja repii. Hoidosta huolimatta vain huuto kuuluu. Onneksi potilas on ottanut puudutusta. Koska amerikkalaisvalmisteisen farmarihousun vetoketju oli vedetty siinä määrin jämäkästi kiinni, että hänet oli ajettava rauhallisesti ja täristämättä hoitolaitokseen.
- Laitetaanko sille tyhjiölasta, kyymies tarjoaa.
- Ai sille vai, kyytinainen kysyy.

Sillä välin, kun ensihoitajat suorittavat irrotustehtävää, asemalla soi puhelin. Palokersantti vastaa siihen. Paikallislehti haluaa jutun pöllöstä. "Saamarin pöllöt", palokersantti ajattelee.
- Häiritsimme kaverin päiväunia, se oli menossa yöksi töihin. Häirinnän takia pöllö lensi pois. Ei ole mitään juttua, palokersantti selittää reportterille.
- Ihanko totta, minun täytyy kertoa asiasta toimituspäällikölle, reportteri sanoo. Puhelu loppuu. Aamun lehdessä ei tiettävästi ollut juttua nälkäisestä ja lentävästä pöllöstä.

Ambulanssilla oli kyydissä pöllön muna, joka ei tiennyt yhtään mitään siitä, että potilaan ystäväkin on hälytetty taas keikalle. Potilaan ystävä näkee tyhjän ambulanssipaikan vieressä vaaleanpunaruudulliset Aino-töppöset. Niiden perusteella ei voi tehdä analyysia siitä, mihin niiden haltija on lähtenyt - tallukaat olivat sekaisin ties mistä.
Joka tapauksessa potilaan ystävä istuu nyt tanakasti takapenkillä ja häntä kyyditetään kohti elintarviketuotantoa. Makkaratehtaan automaatti huusi kuin syötävä. Ulkomaata sortava duunari oli tullut kohteeseen palokuntaa nopeammin ja tehnyt tiedustelunkin - mikään ei pala.
Uunista tullut höyry oli laukaissut ilmaisimen, joka oli strategisesti yhtä väärässä paikassa kuin ambulanssissa olevan herrasmiehen vetoketju.

Ulkomaan duunari tarjojaa palomiehille makkaraa.
- Saako ola junitooretta makkara?
- Totta mooses, potilaan ystävä sanoo.
Hän kietaisee haalarin taskuun heti lämpimäisiä. Yksikkö palaa asemalle. Asemalla kyytimies kiroaa, kun kerran lämmitetty pölisevä on kuivunut mikroon.
- Olisitte te voinut kieteaista sen folioon, kyytimies marisee.
- Folioon, vastaa kuoro sohvalta.
Potilaan ystävä tulee miehistömessiin ja kuulee kyytimiehen marinan. Hän lataa kyytimiehen ystävän eteen lautasellisen höyryävää makkaraa.
- Siinä on sulle slarvaa ja sitä ei sitten tarvitse viedä sairaalaan.
- Suu kiinni, pöllö!

 

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2016. All Rights Reserved.