• http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
Previous Next

Potilaan ystävä: Heittomies

Potilaan ystävä sulloi kukonlaulun aikaan mustaan jätesäkkiin paunaisia vaatteita. Työleiri odotti. Se oli alueen huonokuntoisin ja vilkkain asema. Jätesäkinsuu ahmi potilaan ystävän käsistä tavaraa, punaista paitaa, punaista housua, holsteria, varsikenkää, vaihtovaatetta ja mitä lie. Potilaan ystävä muodosti säkinkurkkuun ilmatie-esteen pyöräyttämällä lastia parikertaa niskojensa yli. Sitten taakka nousi selkäruodolle epäterveellisellä olkaheitolla kantoon. Hieman ennen nosto-ovea potilaan ystävä muisti, että aurinkolasit jäivät kaappiin. Lasti pois kannosta ja takaisin kaapille.
Aseman sisäsiisteydestä vastaava renki, sisämies, tupis tai köksä asteli potilaan ystävää vastaan.
- Oletko siäkin lähdössä heittoon, potilaan ystävä kysyi.
- En, mä oon renki.
Hänen olallaan olevassa jätesäkissä oli koko työvuoron aikana kertyneet keittiökuonat. Renki oli viemässä niitä roskakatokseen. Potilaan ystävä kaivoi kaapistaan auronkolasit ja asetti ne nenälleen. Ei niitä sisällä tarvinnut, mutta siinä nenällä ne pysyisivät mukana eivätkä hukkuisi mihinkään. Renki asteli potilaan ystävää vastaan.
- Taidat olla menossa Työleirille, kun vetelet jo nyt aurinkolasia päähän. Siellä ne valot syttyy vähän useammin.
- Älä manaa.
Potilaan ystävän silmisää vilisee filminpätkä, jossa nälkäiset kyytimiehet ajavat keikalta toiselle: mummo sinne, pappa tonne, retku paikattvaksi ja niin edelleen. Hän nappaa jätesäkin taas olalleen kiertoliikkeellä, jonka vaikutuksesta selkäruoto tekee S-mutkan ja kaikki muutkin aakkoset. Säkki takaluukkuun ja aurinkolasit kohti Työleiriä. Eikä muuten häikäise.
Työleirin pihassa potilaan ystävä kaivaa säkin auton takaluukusta ja astelee kohti ovea. Se on lukossa, eikä ovikello toimi. Potilaan ystävä kiertää toiselle ovelle, sekin on lukossa. Ovipuhelimen nappula on juuttunut alas, näyttää sekin olevan loppuun paineltu. "Hevetti, se ei riitä, että tänne kukaan halua tulla, niin ei näköjään ketään halutakaan, kun kilikello on täytynyt painella rikki."
Sitten ambulanssin ovet avautuvat.
- Sä oot myöhässä, hyppää kyytiin keikka odottaa, tuttu hahmo huutaa potilaan ystävälle.
Potilaan ystävä heittää säkkinsä sisään autotalliin ja hyppää hoitajan paikalle, joka oli tietysti heittomiehelle vapaana.
- Ei tänne tulla maisemia katsomaan, täällä ajetaan keikkaa, tuttu hahmo sanoo.
Ostari-Reiskan takaraivoon tarvittiin pari tikkiä. Se on ambulanssin osalta hoidettu ja yksikkö palaa asemalle. Palokersantti Tuppurainen on vastassa.
- Toi sun säkki haisee aika törkeelle, voisit pestä kalsaris joskus.
- Vittuiletko heti kärkeen reippaalle heittomiehelle? potilaan ystävä kysyy.
- Haista ite! palokersantti nyökkää säkkiin päin.
- Kuuluuko tällä asemalla palokersantin tehtäviin haistella heittomiehen kalsarit, onko asiasta oikein talon ohje vai liittyykö se vain henkilökohtaisiin perverssioihin?
- Ihan miten vaan, mutta noi sun kamat haisee ja pahalle.
Potilaan ystävä liikkuu verkkaisesti säkilleen päin ja imelä käry alkaa tulvia hänenkin sieraimiin. Hän pyöräyttää pussinsuun auki ja toteaa, että hän on kantanut Työleirille kakkosvuoron keittiöjätteet. Samalla hän tajuaa, että hänen työvaatteensa ovat todennäköisesti oman aseman roskalavalla.
Potilaan ystävä kerää Työleirin varavaatteista itselleen toimivan setin. Petivaatteita ei löydy mistään. Hän tiedustelee niistä palokersantti Tuppuraiselta.
- Meillä on täällä kaikilla henkilökohtaiset petivaatteet, valitettavasti heitomiehelle ei ole mitä antaa. Toivottavasti pärjäät.
- Uskon, että tämä puute ei tule vaikuttamaan työsuoritukseeni, potilaan ystävä sanoo.

Potilaan ystävä siirtyy miehistömessiin. Käytävät ovat ahtaat ja pimeät. Sisäilma on sakeaa, siellä leijailevat riippasieniseitikin säikeet ja murhamikrobit sulassa sovussa. Potilaan ystävä luovii niiden seassa tiensä perille, jossa kelmeä valo tekee varjoja kellertäville ja halkeilleille seinille. Halkeamista tunkee läpi kosteus. Mustat nahkasohvat ovat muuttaneet värinsä harmaiksi ja niihin on tullut tuuletusluukkuja.
- Kyllä tää teidän asema on melkoinen kaatopaikka, potilaan ystävä sanoo.
- Eipä ole ihme, kun muilta asemilta kannetaan tänne jopa keikkitö jätteet, Palokersantti Tuppurainen lataa heti takaisin.
- Ennen sen tään on pitäydyttä vanhoissa huonekaluissa, kun muut asemat ovat saaneet uusia, tuokin sohva on ollut kahdella asemalla ennen tätä, Tuppurainen nyökkää.
Potilaan ystävä on hiljaa. Keikkaa ei kuulu. Ovakohan potilaat lakossa? Ilta tulee ja potilaan ystävä ottaa lepävää asentoa taksimiehen punkassa. Hyvää asentoa ei oikein löydy. Runkopatja olikin pelastettu lavalta, jonne kuntalaiset saivat tuoda vanhoja huonekalujaan poltettavaksi palotalossa. Potilaan ystävä kääntyy kyljelleen ja selkäruoto tietää, että nyt ollaan oikeasti poikkeusoloissa. Tyynyn heittomies on kyhännyt jätesäkistä sullomalla sen sisään oman takkinsa. Tyyny ei ole käyttökelpoinen, se rapisee ja korva hikoaa.
Aikaajoin potilaan ystävä vaipuu syvempän horrokseen. Taksimiehen punkka on huonompi kun ei punkkaa ollenkaan. Potilaan ystävän kasille vääntyneestä kurkusta lähtee mitä ihmeellisempiä hengitysääniä. Ja ne ovat voimakkaita ja rahisevanvinkuvanrohisevia. Epäsymmetrinen tehosahaus kaikuu huonosti rassattua ilmastointikanavaa pitkin jokaiseen huoneeseen. Ilmastointitorvi tärisee, vinkuu, rohisee ja toistaa kaikkia mahdollisia nimeämättömiä ääniä. Kukaan asemalla ei nuku, paitsi potilaan ystävä huonosti.
Potilaan ystävä kampeaa meihistömessiin juuri ennen vuoronvaihtoa. Kaikki muut paitsi esimies Tuppurainen ovat siellä silmät ristissä.
- Missä kersantti on, mulla on sille asiaa, potilaan ystävä sanoo.
- Se on toimistossa ja sitä ei saa häiritä. Se on kirjoittanut aamuviidestä asti tilauslappua heittomiehelle hankittavista petivaatteista, palosankari toteaa.
- Miten se nyt sillä tavalla asiassa aktivoitui?
- Heittomies kuorsasi viime yönä niin perkeleesti, että asialle on tehtävä kaikki voitava. Se sano, että työhyvinvoinnin nimissä me ei voida ottaa tällaista riskiä, jossa mahdollisesti heittomihen heikko lepoasento pilaa muidenkin levon. Meiltä se keräs jo kolehdinkin.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2016. All Rights Reserved.