• http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
 • http://www.framepage.fi
Previous Next

Päivän hyvä viranomaisyhteistyö

Ambulanssi tavoitti rakennuspalon ensimmäisenä. Lastenvaunut palavat ja porraskäytävä on täynnä mustaa savua, yritämme sammuttaa sen jauhesammuttimella, ensihoitaja kertoo Virve-radiolla paikalle saapuvalle palomestarille. Tämä neuvoo, että sammutusta voi yrittää, jos ei altistu savukaasuille.
Kun palomestari on vielä matkalla, ensihoitaja ilmoittaa, että palo on sammutettu mutta porraskäytävä on edelleen savua täynnä. Palomestari neuvoo, että jos mahdollista, voi yrittää laukaista savunpoiston. Sitä ensihoitajat eivät pysty savun takia tekemään mutta he yrittävät ottaa omatoimisesti yhteyttä kerrostalon huoltoyhtiöön.Hätäkeskuspäivystäjät muokkasivat myrskyn puheluruuhkassa käsin tietojärjestelmän tarjoamia vasteita. Yksiköt eivät olisi muuten millään riittäneet. Tuulenpuuskat kaatoivat puita teille sekä autojen ja rakennusten päälle. Poliisipartio tuli tuulen kaataman puun luo ja ilmoitti siitä hätäkeskukseen. Vähän ajan päästä poliisipartio kutsui häkeä uudelleen. Se oli itse raivannut puun tieltä. Tämä toistui saman työvuoron aikana pari kertaa ja hätäkeskuspäivystäjä arveli jo, että poliisipartiolla olisi ollut moottorisaha mukanaan.

Myrskyn aikaan sairaanhoitopiirin henkilö soitti pelastuslaitokselle perustettuun johtokeskukseen. Hänen asianaan oli, että: "Sopiiko tulla teidän kanssanne koordinoimaan myrskyn aiheuttamia tehtäviä?" 
Pelastuslaitokselle tämä sopi. Sairaanhoitopiirin henkilö bongasikin myrskyvauriopuutehtävien seasta osoitteen, jolla oli erityistä merkitystä. Puu oli sairaalaan vievällä tiellä, jolle potilasta kuljettava ambulanssi oli pian tulossa. Kyseinen tehtävä nostettiin tehtäväruuhkasta ensimmäisenä hoidettavaksi, eikä potilaskuljetukselle aiheutunut viivästystä.

Pelastusyksikkö hälytettiin ensivasteena epäselvälle kiireelliselle tehtävälle. Kun palomiehet ehtivät yksikköön, hätäkeskus peruutti heidät tehtävältä, sillä vapaa ambulanssi oli löytynyt. Paloesimies pohti kuitenkin, että vapaana oleva ambulanssi tulee sen verran kaukaa, että pelastusyksikkö tavoittaa potilaan 10 minuuttia nopeammin. Paloesimies ilmoitti häkelle, että pelastusyksikkö lähtee kaikesta huolimatta tehtävälle, koska on jo valmiina yksikössä. Paikalle ensimmäisenä ehtineet palomiehet aloittivat elvytyksen.

Poliisipartio ja ensihoitajat hoitivat yhdessä tehtävää, jossa elämässään huolestuttavalle polulle eksynyt nuori tarvitsi apua. Poliisit olivat ensimmäisenä kohteessa ja saattoivat nuoren ambulanssiin. Poliisimies nousi myös hoitotilaan ja alkoi keskustella nuoren kanssa. Hänen todella hieno kymmenen minuuttia kestänyt puhutuksensa päättyi sanoihin: "Sinulla on vielä toivoa."
Poliisin toiminta oli poliisi- ja potilastyötä isoilla P-kirjaimilla mutta se auttoi myös ensihoitajia.

Siinä oli nippu päivän hyviä viranomaisyhteistöitä, sellaisia, joita ei ole pakko tehdä mutta jotka auttavat kansalaisia. Tehtävätkin hoituivat rivakammin. Päivän hyviä viranomaisyhteistöitä ei ole kirjattu organisaatioiden välisiin suunnitelmiin ja ohjeisiin. Ne ovat yksittäisten auttajaorganisaatioihin kuuluvien henkilöiden tekemiä omia päätöksiä astua omalta reviiriltään ulos auttamaan naapuria.

Poliisin ei ollut pakko sahata puuta tai puhuttaa potilasta eikä ensihoitajan ollut pakko sammuttaa tulipaloa. Heillä oli halu auttaa kaikin mahdollisin keinoin.
Emme sano, että ne olivat ylimääräistä työtä, vaan sanomme, että ne olivat hyvää päivittäistä viranomaisyhteistyötä. Ne eivät vieneet paljon aikaa eivätkä vaivaakaan.

Tee sinäkin päivän hyvä viranomaisyhteistyö!

Ensihoidon heikentymistä pelätään

64 prosenttia suomalaisista pelkää sote-uudistuksen heikentävän ensihoitoa. Tämä selviää lääkärihelikopteriyhtiö FinnHEMSin Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan ensihoidon suurimpina uhkina pidetään avun saamisen hidastumista, välimatkojen pitenemistä hoitoon pääsyssä ja kansalaisten eriarvoistumista.

Lue lisää...

Aika pitkä työmatka

Raaseporilainen Erkki Karhu käy töissä Övertorneåssa, matkaa kertyy 870 kilometriä yhteen suuntaan. Työnantaja on sairaanhoitopiiri, Region Norrbotten.
Karhu sanoo, että vaikka palkan takia siellä töissä käydään, niin kaikesta huomaa, että työntekijää arvostetaan.

Lue lisää...

Systole sovitti jalkineet

JALKINE1testiSystolen suuri jalkinetesti on sovittanut jalkineet ja ajanut sisään testissä olevat kengät.
Alkutuntumaa otettaessa jokainen jalkinemalli vaikuttaa olevan vahva suorittaja. Uusissa jalkineissa ilmenee alkukankeutta mutta jo lyhyehkö käyttö kertoo paremman tuntuman löytymisestä.
 Ensihoitajat eri puolilla maata käyttävät jalkineita ja kertovat kokemuksistaan. Testi kattaa kaikki vuodenajat.

Lue lisää...

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2018. All Rights Reserved.